X

Cursus heggenvlechten Langbroek (Utr.)

Het Lange Broek, links de Veldschuur. Heg net niet zichtbaar.

Op zaterdag 26 januari (2019) gaan we in Langbroek (gem. Wijk bij Duurstede) een jonge, maar al fors uitgegroeide meidoornheg vlechten. De locatie is wederom schitterend, gelegen op de grens van de Utrechtse Heuvelrug en het vlakke stroomgebied van de Kromme Rijn. Gebied rijk aan natuur, landgoederen en kastelen. Ook op de plek waat we gaan vlechten zijn veel landschapselementen te bekijken. Maar nu de cursusinformatie:

Doel
Het doel van de cursus is om het hoe en waarom van het ambacht heggenvlechten te leren kennen, de techniek van het heggenvlechten te oefenen en een fantastische dag heggenvlechten mee te maken. Diegenen die als eens gevlochten hebben, krijgen de kans hun vaardigheid verder te ontwikkelen.

Voor wie?
Aan een cursusdag heggenvlechten kan iedereen meedoen. Er is geen voorkennis nodig. Ook diegenen die al eens gevlochten hebben en zich verder willen bekwamen kunnen meedoen. De instructeur zal zijn begeleiding hierop aanpassen.

Cursusdatum en -tijd: zaterdag 26 januari 2019 van 9.00 – circa 15.30 uur

Kosten: € 40 pp incl. lunch.

Programma:

9.00-9.15 uur Kennismaking, toelichting cursusdag

9.15-10.00 uur Presentatie inleiding heggenvlechten

10.00-12.30 uur Aan de slag

12.30-13.15 uur Lunch in de Veldschuur

13.15-15.30 uur Aan de slag en afronding

In de presentatie wordt het hoe en waarom van het heggenvlechten uitgelegd. Ook de geschiedenis van het ambacht, aanleg/onderhoud van (gevlochten) heggen en veilig werken komen aan bod.

De deelnemers vlechten tijdens de cursusdag een meidoornheg. Er zal in teams van 2 personen gewerkt worden. Elk team doorloopt alle werkzaamheden van het vlechten zodat aan het eind van de cursusdag de heg gevlochten is. Maximaal aantal deelnemers dat ik kan begeleiden: 16 (met ervaring erbij 18).

Benodigheden:

Stevige werkkleding en stevig schoeisel. We werken met doornstruiken.

Stevige jas. Houd de weersvoorspelling een beetje in de gaten.

Voor gereedschap wordt gezorgd. Neem zelf werkhandschoenen (doornstruiken!) mee en als het kan ook je takkenzaag en/of takkenschaar. Zo niet dan zorgen wij voor deze laatste.

Documentatie: Beschikbaar (€25): Handleiding Heggenvlechten en haagleiden in Nederland en Vlaanderen.

Adres: Het Lange Broek, Gooijerdijk 7A, 3947 NA Langbroek (Utr.)( http://www.hetlangebroek.nl/ )

Docent: Lex Roeleveld (Gilde van heggenvlechters, www.heggen.nu)


terug naar het overzicht