X

Cursus heggenvlechten Schalkwijk (Utr)

Op 15 december gaan we in Tull en 't Waal (Schalkwijk) een prachtige meidoornheg vlechten. Gelegen op een mooie locatie, op loopafstand van een van de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, fort Werk aan de Korte Uitweg. We werken rustig vanaf een akker, geen verkeer in de buurt. Hieronder volgt de cursusinformatie:

Doel
Het doel van de cursus is om het hoe en waarom van het ambacht heggenvlechten te leren kennen, de techniek van het heggenvlechten te oefenen en een fantastische dag heggenvlechten mee te maken. Diegenen die als eens gevlochten hebben, krijgen de kans hun vaardigheid verder te ontwikkelen.

Voor wie?
Aan een cursusdag heggenvlechten kan iedereen meedoen. Er is geen voorkennis nodig. Ook diegenen die al eens gevlochten hebben en zich verder willen bekwamen kunnen meedoen. De instructeur zal zijn begeleiding hierop aanpassen.

Cursusdatum en -tijd: Zaterdag 15 december van 9.00 – circa 15.45 uur

Kosten: € 40,00 pp incl. lunch.

Programma:

9.00-9.15 uur - Inloop, koffie/thee

9.15-10.15 uur - Kennismaking, presentatie inleiding heggenvlechten

10.15-12.30 uur - Aan de slag

12.30-13.15 uur - Lunch (wordt verzorgd door het Fort )

13.15-15.45 uur - Aan de slag en afronding

In de presentatie wordt het hoe en waarom van het heggenvlechten uitgelegd. Ook de geschiedenis van het ambacht, aanleg/onderhoud van (gevlochten) heggen en veilig werken komen aan bod.

De deelnemers vlechten tijdens de cursusdag een meidoornheg. Er zal in teams van 2 personen gewerkt worden. Elk team doorloopt alle werkzaamheden van het vlechten zodat aan het eind van de cursusdag de heg gevlochten is. Maximaal aantal deelnemers 16. Minimum 8.

Benodigheden:

Stevige werkkleding en stevig schoeisel

Stevige jas. Houd weersomstandigheden in de gaten

Voor gereedschap wordt gezorgd. Neem zelf stevige werkhandschoenen mee en als het kan ook je takkenzaag en/of takkenschaar. Zo niet dan zorgen wij voor deze laatste.

Neem wat te drinken mee voor ’s middags in het veld.

Documentatie: Beschikbaar (€ 25): Handleiding heggenvlechten en haagleiden in Nederland en Vlaanderen.

Locatie: Fort Werk aan de Korte Uitweg (https://www.fortwku.nl/) ligt aan de Lange Uitweg 42a, 3999 WL Tull en 't Waal (gem. Houten).

Docent: Lex Roeleveld (Gilde van heggenvlechters, www.heggen.nu).


terug naar het overzicht