X

Boomplantprogramma

De stichting Heg&Landschap heeft ook in de winter van 2017-18 weer de mogelijkheid geboden om plantgoed voor inheemse bomen en struiken te verkrijgen. Particulieren, lokale groepen en organisaties konden tegen een minimale vergoeding plantgoed ontvangen. Dit is, en wordt ook komend seizoen weer mogelijk gemaakt door een samenwerkingsovereenkomst tussen de stichting Heg&Landschap en de Fondation Yves Rocher. Deze Franse organisatie stimuleert wereldwijd het aanplanten van bomen (zie bijv. Ethiopië verslag) om de biodiversiteit te ondersteunen. Heg&Landschap organiseerdehet Plant-for-the-Planet programma van de Fondation in Nederland voor het 5e achtereenvolgende jaar. Jaarlijks gaat het om maximaal 50.000 stuks bosplantsoen. Door de enorme belangstelling zijn het er dit seizoen wat meer geworden.

Komend seizoen zullen we het boomplantprogramma weer organiseren. Wil je een idee hebben hore het porgramma in elkaar zit, neem dan even documenten van afgelopen seizoen door:

'Wil je meer weten en bekijken of je aan het programma (red. 2017-19) mee kunt doen, lees dan het document Boomplantprogramma 2017-18 en bekijk de lijst met beschikbare soorten, maten van het plantgoed en de vastgestelde eigen bijdrage.' E.e.a. kan komend seizoen aangepast worden.

Eind september zullen we op onze website en in onze nieuwsbrief aandacht schenken aan het nieuwe boomplantseizoen. Geef je daarom op voor de nieuwsbrief of houd deze website in de gaten.

Internationale uitwisseling

In oktober 2016 bracht Lex Roeleveld, coördinator van ons boomplantprogramma, op uitnodiging van de Fondation Yves Rocher, een bezoek aan Ethiopië. Doel was een uitwisseling van ervaringen, tevens een soort informele evaluatie, van het door de Fondation al vele jaren ondersteunde boomplantprogramma van de organisatie Green Ethiopia. Het werd een indrukwekkende reis door Tigray, de meest noordelijke provincie, grenzend aan Erithrea. Onze inspanningen om bomen te planten, verbleken de inspanningen die Ethiopische dorpelingen plegen om de ernstig geërodeerde gronden te herstellen en de biodiversiteit te versterken. Alle lof voor boeren, overheidsfunctionarissen en Green Ethiopia voor hun werk in dit deel van Ethiopië. Klik hier voor een blik in het eindrapport. Op de fotopagina zijn onder Boomplantprogramma Ethiopië meer foto's van deze reis opgenomen.

Vrouwen leggen terrassen aan (!) waarna boompjes geplant worden. Gastvrije ontvangst (met lokaal bier) door boeren die tef aan het dorsen zijn.

Op veldbezoek. Lange tochten door de bergen. Een lokale kwekerij van inheemse bomen