X

Cursussen

Heg & Landschap organiseert een drietal cursussen: Heggenvlechten, Groen Erfgoed en Voedselbossen / Natuurlijke landbouw.

De cursussen Heggenvlechten gaan in november weer van start. Door het wegvallen van de subsidieregeling Groen & Doen is er momenteel geen lange cursus, maar zijn aantal ééndaagse cursussen voor beginners en gevorderden. Het aantal cursussen wordt de komende tijd nog uitgebreid.

Voor de cursus Groen Erfgoed kunnen geïnteresseerden zich melden. De cursus staat momenteel niet gepland maar kan bij voldoende aanmeldingen in modules gegeven worden.

De cursus Voedselbossen in de praktijk is afgesloten. Ben je geïnteresseerd in een cursus over voedselbossen/natuurlijke landbouw klik dan hier voor cursusinformatie van de stichting Van Akker naar Bos.

Lees verder over onze cursussen

Onlangs in de media

Wat begon als prikkeldraad werd erfgoed

In de Gelderlander van 9 maart verscheen een artikel waarin Lex Roeleveld en Thomas van Slobbe uitgebreid aan het woord komen over de herleving van het oude ambacht heggenvlechten in ons land en het eerste Nederlands Kampioenschap Heggenvlechten in Oeffelt, in 2006. Aanleiding vormt de inmiddels 18e editie van dit kampioenschap, het 'NK Maasvlechten', dat op zondag 10 maart plaatsvond. Lees hier dit artikel (PDF).

Kapmessen en pintjes: Ierse heggenvlechters laten hun kunsten zien bij bijzonder kampioenschap

In de Gelderlander van 11 maart verscheen een artikel over de Ierse deelnemers aan het NK Maasvlechten. Lees hier dit artikel (PDF).

Over Heg & Landschap

Ons doel:
heggen in een natuurrijk, renderend cultuurlandschap

De Stichting Heg & Landschap is op 4 september 2003 opgericht door Louis Dolmans, Wilfried Berendsen, Bram Huijsman en Lex Roeleveld. Met als doel om het Nederlandse landschap te verrijken met meer en beter onderhouden, mooiere heggen en heggenlandschappen in Nederland. Daar werken we nu al meer dan 20 jaar actief aan. We willen heggen weer een duurzame plek in een natuurrijk renderend cultuurlandschap geven. Heggen als ecologische verbindingsstroken. Heggen voor identiteit van streken met kleinschalige, besloten landschappen. Heggen als groene monumenten die verhalen over heggenleiers, landweren, kerkenpaden en omhaagde boomgaarden. Heggen die wandelaars en fietsen langs hun pad geleiden en niet te vergeten heggen die schapen en koeien in de wei houden.


De meidoorn in bloei in het Maasheggengebied bij Vierlingsbeek.

Wat we doen

 • Werk in het veld: het stimuleren van de aanleg van nieuwe heggen en het verbeteren van de kwaliteit van onderhoud en beheer.
 • Kennisuitwisseling: het verspreiden van kennis en vaardigheden over het belang van heggen, moderne toepassingsmogelijkheden en goed, aangepast beheer. Als het nodig is nieuwe kennis ontwikkelen.
 • Stimuleren beleid en regelgeving door advies te geven, voorbeeldprojecten uit te voeren en leerpunten te formuleren.

Onze stichting doet dit niet alleen, maar wil mensen en organisaties enthousiast maken, ondersteunen en betrekken bij het vormgeven en uitvoeren van activiteiten.

Dit willen we bereiken door de volgende activiteiten:

 • geven van cursussen en demonstraties;
 • (mede) organiseren van en deelnemen aan kampioenschappen;
 • uitvoeren van ons jaarlijks boomplantprogramma;
 • werken met hazelaarhakhout;
 • uitvoeren van projecten m.b.t inventarisatie, aanleg, onderhoud, beheer;
 • onderhouden van internationale contacten;
 • organiseren van symposia;
 • de uitgave van publicaties;
 • de uitgave van een digitale nieuwsbrief.

Wil je hier meer over weten, druk op een van onderstaande knoppen.

cursussen

kampioenschappen

boomplantprogramma

hazelaarhakhout

projecten

internationaal

symposia

publicaties

nieuwsbrief

Wij werken onder meer samen met:

 • Fondation Yves Rocher (uitvoering boomplantprogramma Plant for Life);
 • Netwerk van heggenvlechters;
 • Gilde van heggenvlechters;
 • Vereniging Nederlands Cultuurlandschap;
 • Stichting Hoopheggen.

Wil je meer informatie of een actieve bijdrage leveren aan ons werk, neem contact met ons op via: info@ hegenlandschap.nl

Cursusdag theorie en praktijk van het heggenvlechten.

Organisatie

Het bestuur van de Stichting Heg & Landschap bestaat uit:

 • Jantine Schinkelshoek (voorzitter), landschapsarchitect en beplantingsdeskundige, initiatiefnemer stichting Hoopheggen;
 • Bram Huijsman (penningmeester), econoom (Wageningen Universiteit en Research) en natuurliefhebber. Probeert op beleidsniveau beide aspecten tot hun recht te laten komen;
 • Wilfried Berendsen, agrariër en werkgroepcoördinator van de Agrarische Natuurvereniging ’t Onderholt, Achterhoek. Nauw betrokken bij beheer en onderhoud van landschapselementen;
 • Mark Vonk, zelfstandig ondernemer. Adviseur en projectmanager in agrarisch natuurbeheer en mede-eigenaar van biologisch fruit- en groentebedrijf Sprankenhof te Udenhout. De rode draad in het geheel is de boom in al haar verschijningsvormen en functionaliteiten.

Lex Roeleveld is als projectcoördinator werkzaam voor de stichting.

Jantine en Lex


Nieuwsbrief Heg & Landschap

Onze eerste nieuwsbrief verscheen in mei 2015. Ieder jaar versturen we minimaal drie digitale nieuwsbrieven. Klik hier voor de nieuwsbrieven die we sinds oktober 2016 uitbrachten.

Klik hier voor de nieuwsbrief van oktober 2023.
Wil je onze digitale nieuwsbrief ontvangen? Meld je dan hier aan.


Contactinformatie

Stichting Heg & Landschap
Tuindorpweg 42, 3951 BG Maarn

info@hegenlandschap.nl
www.hegenlandschap.nl

Contact:
Lex Roeleveld, +31 6 205 22 488, info@hegenlandschap.nl

KvK 09137606
btw-nummer NL813392342B01
IBAN NL72 RABO0397080093


Privacyverklaring

Ga hier naar onze privacyverklaring (PDF).