Lees over symposium 'Groen erfgoed LEEFT!', de nieuw verschenen handleiding 'Heggenvlechten en haagleiden', kampioenschappen en cursussen heggenvlechten, en meer.
Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Ga dan naar de online-versie >


NIEUWSBRIEF


no. 6, februari 2017

In deze Nieuwsbrief:
 • Inleiding
 • Symposium Groen erfgoed LEEFT!
 • Er zijn nog bomen en struiken beschikbaar!
 • Nieuw: Handleiding heggenvlechten en haagleiden
 • Heggenvlechten – Masterclass zaterdag 11 maart
 • Heggenvlechten – Dag, cursus, wedstrijd
 • Heggenvlechten – Vereniging en gilde
 • Publiciteit
 • Diversen
 • Tot slot
 • Colofon


Beste mensen,

Met het schrijven van deze nieuwsbrief lijkt het voorjaar aangebroken. De zon schijnt uitbundig, de temperatuur loopt snel op, de groene specht lijkt lol te hebben, heggenmus en groenling zingen, de een wat melodieuzer dan de ander. En dat allemaal nadat we twee achtereenvolgende weken de levering van plantgoed hebben moeten uitstellen omdat het vroor. Ik hoop dat het voorjaar toch nog even op zich zal laten wachten want er moeten nog heel wat bomen en struiken de grond in en ook met het heggenvlechten zijn we nog niet klaar.

In deze korte nieuwsbrief enkele belangrijke onderwerpen zoals de aankondiging van een symposium over groen erfgoed en het boomplantprogramma waarvoor je je nog kunt opgeven. Daarnaast agendapunten en verslagen van activiteiten waar Heg & Landschap de laatste twee maanden bij betrokken is geweest. Natuurlijk aandacht voor de nieuwe handleiding Heggenvlechten en haagleiden die we in januari met onze Vlaamse collega’s hebben uitgebracht.


Lex Roeleveld,
namens de stichting Heg & Landschap

Symposium 23 maart: Groen erfgoed LEEFT!


Op donderdag 23 maart organiseert Heg & Landschap in Weurt (bij Nijmegen) het symposium Groen erfgoed LEEFT!  Van ons groene erfgoed is nog slechts een fractie over. Het heeft status en brokkelt nog steeds verder af. Hoogste tijd om hier verandering in te brengen. Met een gemengd gezelschap van natuur- en landschapsvrijwilligers, beheerders en bestuurders gaan we deze dag bespreken hoe we groen erfgoed beter in beeld kunnen krijgen, herstellen, behouden en onderhouden. Belangrijk daarbij is ook dat we de toepassingsmogelijkheden van onze groene erfgoed goed leren kennen. We hebben voor deze dag deskundige sprekers uitgenodigd en zullen onder leiding van een ervaren moderator zo concreet mogelijk voorzetten geven voor plannen en projecten.
Bekijk hier het programma en schrijf je nu hier in.

Er zijn nog bomen en struiken beschikbaar!


Ook dit seizoen organiseert Heg & Landschap weer een boomplantprogramma. Financieel wordt dit mogelijk gemaakt door de Franse Fondation Yves Rocher. De Fondation ondersteunt wereldwijd programma’s ter versterking van de biodiversiteit. Heg & Landschap verstrekt hiervoor ten een minimale eigen bijdrage plantgoed van inheemse soorten bomen en struiken. Meer informatie over inheems plantgoed ter versterking van biodiversiteit en natuurlijke landbouw vind je hier. De afgelopen weken hebben we al ruim 30.000 stuks plantgoed afgeleverd of voor deelnemers gereserveerd.

Er is nog een beperkte hoeveelheid plantgoed beschikbaar. Heb je interesse, bekijk en download dan de voorwaarden en het bestelformulier waarop aangeboden soorten en eigen bijdragen staan en stuur ons (info@hegenlandschap.nl) een mailtje met een korte beschrijving van je ‘project’. We zullen snel reageren.

Met het plantgoed dat Heg & Landschap ter beschikking stelt, willen we initiatieven ondersteunen rond natuurlijke landbouw (permacultuur, voedselbossen) en versterken van het netwerk aan groene landschapselementen. We zijn daarbij vooral geïnteresseerd in initiatieven van lokale groepen en scholen, maar particuliere initiatieven ondersteunen we ook. Het moeten overigens wel  initiatieven zijn die nog geen financiering hebben.

Een groot aantal soorten is beschreven in de catalogus Bomen en struiken van hier  (bekijk of download deze hier). Of kijk voor nadere informatie op heggen.nu. Heg & Landschap heeft ook een prachtig boek uitgegeven over Bomen en struiken van hier dat verkrijgbaar is (€ 24,75)  in de boekhandel. Bekijk hier een kleine selectie uit dit boek.

Nieuw:
Handleiding heggenvlechten en haagleiden  


In samenwerking met Vlaamse collega’s heeft Heg & Landschap het boek 'Heggenvlechten en haagleiden in Nederland en Vlaanderen' uitgebracht, over de achtergronden en de praktijk van het heggenvlechten, of zoals in Vlaanderen genoemd, het haagleiden. Het is een prachtig boekwerk (132 pag.) geworden met veel mooie, illustratieve foto’s. Bekijk hier een kleine selectie uit de inhoud.Vier vlechtstijlen worden stap voor stap, met korte tekstblokken en foto’s, uitgelegd. De eerste exemplaren werden 14 januari in Heerde, na afloop van het kampioenschap Heggenvlechten voor ons erfgoed, uitgereikt aan onder andere de burgemeester van Heerde. De directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed kon door ziekte verhinderd, het eerste exemplaar helaas niet persoonlijk in ontvangst nemen. De eerste oplage van 250 exemplaren is bijna uitverkocht.

Wil je er een kopen, bericht dan het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels (info@rlwh.be) of Heg & Landschap (info@hegenlandschap.nl). De handleiding kost € 25,00, excl. verzendkosten.

Heggenvlechten – Masterclass zaterdag 11 maart


Elk jaar organiseert Heg & Landschap de zaterdag voor het NK Maasheggenvlechten een masterclass heggenvlechten. Ook dit jaar komen weer de beste Engelse heggenvlechters naar Nederland om deze masterclass te verzorgen. Het wordt een ware uitdaging. We gaan een ruim vijf meter hoge hazelaar ‘heg’ op landgoed Roggebotstaete bij Dronten omvormen tot een robuuste omheining voor een kudde Brandrood vee. De heg is zwaar, het resultaat zal spectaculair zijn. Enige ervaring van de deelnemers is vereist. Geef je z.s.m. op (info@hegenlandschap.nl). De kosten bedragen € 40 per persoon, lunch, koffie/thee/sap inbegrepen. Kom je met OV, laat het weten dan proberen we een lift van station naar landgoed te organiseren.
Doe mee want dit wordt een unieke ervaring.


Een enorme hazelaarheg, voor en na het vlechten.

Heggenvlechten – Dag, cursus, wedstrijd
 

Wat staat ons nog te wachten:


Dag heggenvlechten za. 18 februari, Schaik Op zaterdag 18 februari organiseert de Vereniging voor heggenvlechten een dag heggenvlechten in Schaijk (NB). Iedereen die geïnteresseerd is, kan meedoen. De kosten voor deelname bedragen € 15,- voor niet-leden, en  € 5,- voor leden. Dit is inclusief een heerlijke, biologische lunch verzorgd door de hegeigenaar, Dirk Megens. Nadere informatie volgt na aanmelding. Geef je op met een mailtje naar: info@verenigingvoorheggenvlechten.nl.
 
Cursusdag za. 25 februari, Bunnik
Op zaterdag 25 februari organiseert Landschap Erfgoed Utrecht een cursusdag heggenvlechten in Bunnik. Een stevige meidoornheg. Vlechtstijl: staken en binders. Voor beginners en gevorderden. Kosten € 35,00. Er is nog slechts ruimte voor een enkele deelnemer. Geïnteresseerd? Mail dan naar info@hegenlandschap.nl.   

NK Maasheggenvlechten zo. 12 maart, Oeffelt
Op zondag 12 maart vindt in Oeffelt het 12e NK Maasheggenvlechten plaats. Ons grootste heggenvlechtevenement. Wat bezoekersaantallen en activiteiten betreft, is dit kampioenschap internationaal ongeëvenaard. Geef je op voor deelname of kom kijken. Bekijk hier de poster. Nadere informatie vind je op www.maasheggen.nl. Wil je ons helpen door twee uurtjes bij de Heg & Landschap-kraam informatie te verstrekken en de handleiding te verkopen? Laat dat dan even weten: info@hegenlandschap.nl .


Wat is geweest:


Kampioenschap heggenvlechten voor ons erfgoed, za. 14 januari, Heerde
Dit kampioenschap werd dit jaar al weer voor de 3e keer georganiseerd. Na Bemmel en Brummen had Heerde deze keer de eer. En om een goede reden. Het kampioenschap werd namelijk georganiseerd op landgoed Bonenburg, waar al twaalf jaar heggen worden gevlochten. 
Lees verder over dit kampioenschap
Heggenvlechten op een wallichaam, za. 11 februari Wageningen
Zes jaar geleden is rond het terrein van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) een wallichaam aangelegd. Daarop is een veelsoortige heg geplant. Het geheel dient als natuurlijke, natuurrijke en dichte afscheiding rond het onderzoekscentrum. De heg heeft het de afgelopen jaren goed gedaan en zal de komende jaren beetje bij beetje gevlochten worden. Op 11 februari hebben medewerkers van het NIOO en enkele enthousiaste heggenvlechters het eerste deel gevlochten. De manier van vlechten was anders dan normaal omdat de heg op een wallichaam staat. De gevlochten heg is laag gehouden. Er zijn geen staken of binders gebruikt. Het was een dag met veel enthousiasme, waarna iedereen nu met spanning uitkijkt hoe het in NIOO-stijl gevlochten deel van de heg zich in het voorjaar zal ontwikkelen. Klik hier voor een verslag en foto’s.


Heggenvlechten – Vereniging en gilde


Zoals hierboven al aangegeven organiseert de vereniging op za. 18 februari een dag heggenvlechten. Het is de eerste activiteit van de vereniging. Iedereen lid of niet-lid, beginner of gevorderde is van harte welkom. Opgeven d.m.v. een berichtje aan: info@verenigingvoorheggenvlechten.nl.

Het Gilde van heggenvlechters vormt onderdeel van de vereniging. Kort geleden hebben Kristianne van der Put, Hans van Berlo, Piet Duindam, Martijn Schippers en Francis van der Linden als aspirant-lid de gelederen van het gilde versterkt. Alle vijf hebben ze ruime ervaring in het heggenvlechten en hebben naast voldoende kennis, getoond het ambacht in veel van haar facetten goed te beheersen.

Word lid van de Vereniging voor Heggenvlechten voor € 20,- per jaar. Je krijgt daarmee korting op activiteiten die de Vereniging organiseert, zoals op 18 februari een dag heggenvlechten. Door lid te worden steun je ook de inzet van de vereniging voor meer, goed onderhouden heggen en bomen in Nederland

Diversen


Verkiezing van de Gouden Grutto 2017


Louis Dolmans, voorzitter van Heg & Landschap en oprichter, bestuurslid van Doornik Natuurakkers, is genomineerd voor de Gouden Grutto 2017. Louis teelt oude graanrassen op met heggen en bloemrijke randen dooraderde akkers. Het heeft geleid tot de terugkeer van veel akkervogels waaronder diverse rode lijstsoorten. Daarnaast start hij in de Waaluiterwaarden bij Bemmel een weidevogelproject. 

De Gouden Grutto is een publieksprijs georganiseerd door Vogelbescherming Nederland. De prijs is een waardering voor boeren die hun bedrijfsvoering zo inrichten dat akker- en/of weidevogels er een plekje vinden. Boeren met een groot hart voor de natuur die streven naar kleurrijk boerenland met insecten, vlinders en zingende vogels. Zes organisaties uit de landbouwwereld nomineerden de natuurvriendelijkste boer uit hun netwerk. De prijs voor de beste natuurboer van Nederland bedraagt € 5.000. Mocht Louis de hoofdprijs binnenslepen dan besteed hij deze aan vernatting van de  Ambtswaard  in Bemmel, ooit een weelderig weidevogelgebied dat letterlijk en figuurlijk droog kwam te staan.

Kijk en luister naar de genomineerden op via www.redderijkeweide.nl  en stem op Louis via  www.redderijkeweide.nl/boer/louisdolmans.

Publiciteit

 • RTL-Life besteedde in januari aandacht aan het heggenvlechten. Op 20 januari werden er tijdens een cursusdag in Vortum-Mullem (Boxmeer) opnames gemaakt. De cursus werd georganiseerd door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap georganiseerde en verzorgd door Lex Roeleveld. Uiteraard in Maasheggenstijl. Kijk hier.
 • Het regionaal dagblad De Stentor besteedde met een stevig artikel aandacht aan het kampioenschap heggenvlechten in Heerde.
 • De provincie Gelderland besteedde aandacht aan het kampioenschap heggenvlechten in Heerde (kijk hier). De provincie leverde een belangrijke financiële bijdrage.
 • Omroep Gelderland besteedde twee keer aandacht aan het kampioenschap in Heerde. Een week voor het kampioenschap en een verslag van het kampioenschap. Kijk hoe René Rijks ‘lekker in zijn lichaam zit’ door het heggenvlechten.
Interview met Lex Roeleveld, voor het kampioenschap.

Reportage over het kampioenschap.

Tot slot


Stuur ons je op- en aanmerkingen over deze Heg & Landschap-nieuwsbrief. Stuur hem s.v.p. door naar collega’s, vrienden en kennissen die mogelijk geïnteresseerd zijn (zie link onderin).

De volgende Heg & Landschap-nieuwsbrief staat gepland voor eind maart 2017. Mocht je een bijdrage willen leveren in de vorm van een kalenderpunt, mededeling, bijzondere waarneming of ervaring, laat ons dat dan weten. Stuur een of meer foto’s mee die vrij zijn van copyright als jpg of png en tenminste 500 Kb grootte.

De fotobijdragen in dit nummer zijn van: Robert en Peter Ceelen, Louis Dolmans, Georg Müller, Francis van der Linden en Lex Roeleveld. Waarvoor dank.


Lex Roeleveld,

namens de stichting Heg & Landschap

De geelgors (Emberiza citrinella) is kenmerkend voor een kleinschalige, afwisselende omgeving van akkers en weiden, doorkruist met heggen en houtwallen. Het aantal geelgorzen is de afgelopen decennia sterk gedaald door ruilverkaveling en verschraling van hun leefgebied. De geelgors staat symbool voor de missie van de Stichting Heg & Landschap: uitbreiding en goed beheer van heggen in een natuurrijk,
renderend cultuurlandschap.

© *|CURRENT_YEAR|* stichting Heg & Landschap.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|**|END:IF|*

Afzender:
Stichting Heg & Landschap
Zesmorgen 56
6666 HS Heteren
info@hegenlandschap.nl
Voeg dit adres toe aan uw adresboek.

Stuur deze email door.
Hier kunt u uw adresgegevens wijzigen.
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf u dan hier uit.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*

ontwerp en realisatie mwfy beeld&taal