Lees over het Boomplantprogramma 2023-2024 waarvoor nog besteld kan worden, de start van het nieuwe vlechtseizoen met cursussen en een kampioenschap, en de Natuurwerkdagen.
Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Ga dan naar de webversie >
20 jaar Heg & Landschap 
2013-2023
 
N I E U W S B R I E F   
no. 30 | oktober 2023
 


Inleiding


Beste lezer,

Een korte nieuwsbrief met de laatste informatie over ons boomplantprogramma: de inschrijvingstermijn wordt verlengd! Verder informatie over de Natuurwerkdagen en het eerste kampioenschap heggenvlechten van dit seizoen, een mooi gedicht en een aantal opmerkelijke foto’s. We beginnen de nieuwsbrief met een bericht uit Engeland van onze kersverse voorzitter, Jantine Schinkelshoek.

Onze nieuwsbrief heeft inmiddels ruim 1200 abonnees. We willen graag nog meer energie steken in de nieuwsbrief en deze 4 keer per jaar uitbrengen. Gezien de kosten ervan hebben we daarvoor wel de hulp van lezers nodig. We zouden het geweldig vinden als lezers ons hierbij willen ondersteunen. Alle bijdragen zijn welkom. Je kan hier direct via iDeal een bedrag naar eigen keuze overmaken. Donaties kunnen ook overgemaakt worden op rekeningnummer NL72RABO 0397 080 093 onder vermelding van Nieuwsbrief Heg & Landschap.

Voor vragen, suggesties en opmerkingen, aarzel niet: info@hegenlandschap.nl. De volgende nieuwsbrief staat gepland voor eind november.

Veel leesplezier gewenst.
 
Lex Roeleveld,
Heg & Landschap


 

Herfst, seizoen van beweging
Dag, 

De turbulentie, voordat alles op zijn plaats valt, dat is de dynamiek van de herfst wanneer je met plantgoed bezig bent.  

Het boomplantprogramma geeft iedere herfst de dynamiek van bestellingen en leveringen van plantgoed en het verlenen van veel plant- en beheeradvies. 

Het mooiste van deze tijd is dat we telkens weer zien hoe breed het animo is voor nieuwe aanplant van inheems plantmateriaal. 

Geruststellend is het dat zich ieder jaar weer nieuwe afnemers melden en dat deze nieuwelingen telkens weer de moeite doen om zich te verdiepen in plantkeuze, zorg dragen voor aanplant en verantwoordelijkheid nemen voor het koesteren van het plantgoed. Telkens breiden de groep mensen en de kennis zich uit.

Zolang we dat voor ogen hebben is de turbulentie prima voor lief te nemen. We gaan komend seizoen de 1.000.000 nieuw aangeplante bomen bereiken. Zonder turbulentie geen beweging!

Jantine Schinkelshoek, voorzitter stichting Heg & Landschap

terug naar inhoudsopgave >


Boomplantprogramma 2023- 2024

 

Er is nog ruimte

De inschrijftermijn voor ons boomplantprogramma was 15 oktober. Omdat we nog wat ruimte hebben, verlengen we deze tot 3 november. Almere incl. Oosterwold vormt hierop een uitzondering omdat het beschikbare quotum er is gebruikt.

Ben je geïnteresseerd, klik hier (de vorige nieuwsbrief nr. 29 van september) waar je alle benodigde documenten kunt downloaden. Lees dan s.v.p. zorgvuldig de informatie (in Wat en Hoe) en bekijk de soortenlijst. Aanvragen kunnen gedaan worden door het Excelbestand met het Aanvraag- en Bestelformulier op te sturen naar info@hegenlandschap.nl t.a.v. Lex Roeleveld.

Let wel: Op=Op! Heb je vragen, aarzel dan niet om ons een mailtje te sturen.

Verdeling plantgoed bij Paradijsvogelbosje in Oosterwold (Almere).

 

Heggen voor melkvee

Er is dit seizoenen vanuit diverse provincies interesse van melkveehouders voor de aanplant van voederhagen. Voederhagen, heggen dus in feite, waarvan het blad door het vee gegeten wordt. Het loof bevat voedingsstoffen, mineralen en sommige soorten hebben profylactische en medicinale kwaliteiten. Een eeuwenoude toepassing, maar een die nu onderdeel moet worden van moderne bedrijfssystemen. Een boeiende zoektocht naar de beste soortenmix, het beheer van de heggen, het gebruik door het vee (kalveren, melkgevende en droogstaande koeien) en het effect van deze supplementen op het vee. Met dank aan onder andere Jan en Johanneke Woudstra (Woudstra’s Pleats), Kristianne van der Put (Vlechtwerk advies), Louis Dolmans (Doornik Natuurakkers), Klaas-Hemke van Meekeren (de Polderprof) en de stichting Wij.land. Klik hier voor een filmpje gemaakt door Wij.land over een voederhaag aangelegd op Woudstra’s Pleats in het Friese Menaam.

Jongvee achter een gevlochten heg in het Maasheggengebied.


terug naar inhoudsopgave >
 


Heggenvlechten, het nieuwe seizoen


Het nieuwe seizoen is begonnen. Lees hieronder over wat er zoal georganiseerd wordt, lees een mooi gedicht en bekijk bijzondere foto’s.  


Kampioenschap Heggenvlechten voor ons erfgoed

Op zondag 19 november houden we ons jaarlijkse kampioenschap Heggenvlechten voor ons erfgoed. Om ook het westen van het land, waarvandaan almaar meer cursisten komen, met een bezoek te vereren organiseren we het in Hellevoetsluis. Op een hele mooie locatie (Historyland) met een keur aan prachtige, veelsoortige heggen. Zoals elk jaar is iedereen en zijn alle stijlen van vlechten welkom. Schroom niet om mee te doen, het gaat om elkaar weer te zien, iets moois te maken en samen een prachtige dag te ervaren. Anders dan andere jaren gaan we voor elk van de drie categorieën van vlechten (staken en binders – Maasheggenstijl – vrije stijl) een winnend team aanwijzen, en het team met de meeste punten wordt de algemeen kampioen. Wat hetzelfde blijft is dat er in elke categorie een indeling gemaakt wordt in meer of minder ervaren vlechters zodat de laatsten ook een kans maken.

Genoeg hierover. Klik hier voor het programma en geef je s.v.p. zo snel mogelijk op, alleen of als team.

De te vlechten heg.

 

Vlechtseizoen van start

Het heggenvlechtseizoen is 14 oktober van start gegaan op voedselbos Lekker Landgoed in Haarzuilens. Martijn Schippers, hoofd van het Gilde van heggenvlechters en trekker van Behoud groen erfgoed Harmelen was het aan zijn eer verplicht het seizoen 2023-2024 in te luiden. Met vereende krachten vlochten ze een gemengde heg met forse meidoorns. De week ervoor hadden ze met een vriendengroep (de Grienduilen) in een wilgen/elzengriend in Zijderveld de benodigde staken en binders gekapt.
Klik hier voor foto's van de start van het vlechtseizoen (PDF)

Cursussen

De eerste cursussen heggenvlechten van het nieuwe seizoen lopen hard. De cursus op 10 november in Eibergen is volgeboekt. Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de gecombineerde hakhout/heggenvlechtcursus op 10 en 11 november in Langbroek/Haarzuilens en op 18 november voor cursussen in (1) Almere (Oosterwold) en (2) in de buurt van Heino (Ov).

De werkgroep Heg&Haag Brummen organiseert een meerdaagse cursus heggenvlechten die start op 25 november. Neem voor meer informatie contact op met René Rijks: hegenhaag@gmail.com.

De praktijkdagen zijn op zaterdag 25 november en 9 december 2023 en zaterdag 13 januari 2024. Tijd 9:30 uur - 15:30 uur.

De stichting Landschapsbeheer Boxmeer organiseert oefenochtenden in aanloop naar het NK op 10 maart 2024. Klik hier voor het programma.

 

Netwerkdag

Op zaterdag 25 november staat een netwerkvlechtdag voor gildeleden en leden van het Netwerk van heggenvlechters (voorheen Vereniging voor heggenvlechten) in Nijkerk gepland. Wil je ook meedoen of je aansluiten bij de whats-app groep voor leden van het Netwerk van heggenvlechters, neem dan contact op met Jantien de Loor (jddeloor@tiscali.nl).

Blije gezichten na een vlechtdag.

 

Heggenvlechter gezocht?

Zoek je een professionele heggenvlechter om je heg te vlechten (of om te horen of de heg er klaar voor is), dan kun je terecht bij een van de leden van het Gilde van heggenvlechters die dergelijke opdrachten uitvoeren:
 

 

Een triest bericht

Op 30 augustus overleed onze Engelse collega heggenvlechter Roger Taylor. Roger bleef altijd wat op de achtergrond en is bij velen niet zo bekend als Nigel, Phil of Gary (waarbij enkel de voornaam al voldoet).

Martijn Schippers schetst hoe hij zich Roger herinnert:
"We leerden Roger Taylor kennen tijdens de Groen & Doen-cursus heggenvlechten bij de Veldschuur in Bemmel. Op vrijdag 7 maart 2014, ruim 11 jaar geleden. Roger gaf ons die dag samen met Phil Hart, Peter Tunks en John French lesgegeven in heggenvlechten. Hij leerde me om zuinig op de hiel van de meidoornstronk te zijn. De meeste liggers (‘pleachers’) gingen volgens hem anders na twee of drie jaar dood. Hij leerde me ook om voor het afvlechten de binders per twee stuks op dikte te sorteren. Dat helpt bij het maken van een mooie regelmatige heglijn. In de jaren erna is Roger samen met andere Engelse heggenvlechters in het 2e weekeinde van maart naar Nederland gekomen en was hij een van de instructeurs van de masterclass heggenvlechten op de zaterdag voor het Maasheggen kampioenschap. Zaterdag 9 maart 2019 hebben John French, Frank Wright en Roger bij ons in Haarzuilens de masterclass heggenvlechten verzorgd en dat in Hotel het Wapen van Harmelen gevierd. We hebben daar mooie herinneringen aan. Roger was een vriendelijke, goede, rustige en geduldige leraar. We gaan hem missen."

Roger Taylor.

 

Bijzondere hegvormen

Met enige regelmaat ontvangen we foto’s of komen we op berichten van collega’s tegen van intrigerende structuren, vergroeiingen in heggen. Nigel Adams maakte tijdens een trainingsdag foto’s van oude vlechtsporen in een vervallen heg in Shropshire, tussen Birmingham en Wales. 
Klik hier voor een fotoserie over bijzondere hegvormen (PDF)


Schoonheid en belang van heggen – een gedicht

In ons onlangs uitgegeven jubleumboek Natuurlijk Verbonden – 20 jaar Heg & Landschap hebben we een gedicht opgenomen dat geschreven is ter gelegenheid van de Engelse Nationale Heggenweek in mei 2021. De Engelse dichter Pamela Ayres bezingt hierin de schoonheid en al het andere dat heggen bieden. De prachtige tekening van het Maasheggenlandschap is van Jeroen Helmer

Hedgerow

 

Now the hedgerow casts its shade,
The sparse, the tall, the neatly laid
With campions and parsley lined,
And honeysuckle intertwined.

Here a butterfly may rest,
And blackbirds build their sturdy nests,
And little creatures, in the green,
Can creep along and be seen.

Here may livestock sweetly browse,
Here may sickly sheep or cows,
Amid the hedgerow’s rich allure,
Seek a comfort and a cure.

Then blackberries, and rosehips red,
Sloes and damsons, freely shed,
Their autumn bounty, spread the news!
To native birds, and voles and shrews:
Come now, make a winter store,
Fatten up, and carry more
To bramble, burrow, crevice, lair,
For when the winter boughs are bare.

Regard again, and celebrate,
The hedgerow, with its beauty great,
Which in pollution, ever rife,
Breathes oxygen, to give us life.

Pam Ayres, 2021

Vertaald naar het Nederlands:


De heg

Nu werpt de heg zijn schaduw,
De lage, de hoge, de mooi gevlochten,
Met koekoeksbloemen en peterselie omzoomd,
En met kamperfoelie verweven.

Hier kan een vlinder rusten,
En merels bouwen er hun stevige nesten,
En kleine wezens, in het groen,
Kunnen erlangs kruipen en gezien worden.

Hier kan het vee heerlijk blad eten,
Hier kunnen zieke schapen of koeien,
In het rijke heggenlandschap,
Rust en genezing zoeken.

Bramen en rozenbottels rood,
Sleedoorn- en kroosjespruimen, ruim voorradig,
Hun rijke herfstoogst, verspreid het nieuws!
Aan inheemse vogels, woel- en spitsmuizen:
Kom nu, maak een wintervoorraad,
Word dik, en neem nog meer mee,
Naar braamstruiken, holen, spleten, burchten,
Voor als de takken in de winter kaal zijn.

Kijk nog eens, en vier,
De heg, met haar grote schoonheid,
Die in vervuiling, overal aanwezig,
Zuurstof ademt, en ons leven geeft.

 

In het boek is ook een prachtige tekening opgenomen van het Maasheggenlandschap. Deze is van de hand van Jeroen Helmer


Bekijk of download deze tekening hier.

terug naar inhoudsopgave >


Natuurwerkdagen


De nationale Natuurwerkdagen komen er aan. Op vrijdag 3 en zaterdag 4 november. Het officieuze startsein voor landschapsvrijwilligers om weer op heel veel fronten aan de slag te gaan.  Wij gaan dat doen en vieren in ‘ons’ prachtige hazelaarbos op landgoed Sandenburg in Langbroek.

Op 3 november gaan we met scholieren uit Wijk bij Duurstede het bos in om kleine kriebelbeestjes in kaart te brengen. Dat gaat een hele mooie speurdag worden. Klik hier voor een interview met Lucie Cowles die de dag zal leiden. Op zaterdag 4 november nodigen we mensen uit om met ons de natuur in het bos in kaart te brengen. Wat groeit, kruipt, hupt en vliegt er zoal in het bos. Doe mee en geef je hier op. 
 


Lucy Cowles met een scholier aan het werk.


terug naar inhoudsopgave >
  


Tot slot


Heb je op- of aanmerkingen over deze nieuwsbrief, laat ons dat dan weten. Stuur hem door naar collega’s, vrienden en kennissen die mogelijk geïnteresseerd zijn.

De volgende Heg & Landschap-nieuwsbrief verschijnt eind november. Mocht je een bijdrage willen leveren in de vorm van een kalenderpunt, mededeling, bijzondere waarneming of ervaring, laat ons dat dan weten. Stuur een of meer foto’s mee die vrij zijn van copyright, als jpg en tenminste 500 Kb grootte.
 

De foto's in deze nieuwsbrief waren van Martijn Schippers, Nigel Adams en Lex Roeleveld. De video van de stichting Wij.land.

Lex Roeleveld,

namens de stichting Heg & Landschap                                                                                                                          
N.B.
Kreeg je deze nieuwsbrief van iemand doorgestuurd en wil je hem voortaan ook direct zelf ontvangen? Meld je dan hier aan. Klik hier en vul je gegevens in (emailadres, voor- en achternaam).

terug naar inhoudsopgave >    


De geelgors (Emberiza citrinella) is kenmerkend voor een kleinschalige, afwisselende omgeving van akkers en weiden, doorkruist met heggen en houtwallen. Het aantal geelgorzen is de afgelopen decennia sterk gedaald door ruilverkaveling en verschraling van hun leefgebied. De geelgors staat symbool voor de missie van de Stichting Heg & Landschap: uitbreiding en goed beheer van heggen in een natuurrijk,
renderend cultuurlandschap.
Website

© *|CURRENT_YEAR|* stichting Heg & Landschap.

*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|**|END:IF|*

Afzender:
Stichting Heg & Landschap
Tuindorpweg 42
3951BG Maarn

info@hegenlandschap.nl

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich daarvoor bij ons heeft aangemeld. Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf u dan hier uit.

Klik hier als u uw uw gegevens wilt wijzigen (emailadres, voor- en achternaam).

Kreeg u deze nieuwsbrief van iemand doorgestuurd en wilt u hem voortaan ook direct zelf ontvangen? Meld u dan nu aan. Klik hier en vul uw gegevens in (emailadres, voor- en achternaam).

Stuur deze email-nieuwsbrief door naar andere geïnteresseerden!

Stichting Heg & Landschap gebruikt uw e-mailadres uitsluitend voor het verzenden van haar nieuwsbrief en voor eventuele incidentele mededelingen of aankondigingen m.b.t. haar activiteiten.

Wil je onze Nieuwsbrief financieel ondersteunen dan kan je hier direct via iDeal een bedrag naar eigen keuze overmaken. Donaties kunnen ook overgemaakt worden op rekeningnummer NL72RABO 0397 080 093 onder vermelding van Nieuwsbrief Heg & Landschap. We zijn je daarvoor heel dankbaar!

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*

ontwerp en uitvoering Martien Yland

terug naar inhoudsopgave >