Lees over de viering van 20 jaar Heg & Landschap, het Boomplantprogramma 2023-2024 dat nu van start gaat, heggenvlechtnieuws en het werk in de hakhoutbossen.
Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Ga dan naar de webversie >
20 jaar Heg & Landschap 
2013-2023
 
N I E U W S B R I E F   
no. 29 | september 2023
 


Inleiding


Beste lezer,

Hierbij de nieuwsbrief die de start van het nieuwe seizoen planten, kappen en vlechten inluidt.

Er zijn al een heel aantal enthousiaste e-mailtjes binnengekomen met de vraag "wanneer kunnen we plantgoed bestellen?". Wel, in deze nieuwsbrief (en op onze website) de start met de nodige documentatie. Het bestelformulier ontbreekt daarbij uiteraard niet. Let op: dit moet uiterlijk op zondag 15 oktober bij ons zijn ingestuurd! Alvast veel plezier gewenst met het uitwerken van jullie plannen. Je kunt ons altijd om advies vragen.

Naast het planten van heggen, bosjes en wat iets meer zij, staat ook het heggenvlechtseizoen weer voor de deur. De verzoeken om heggen te laten vlechten en van geïnteresseerden die een dag cursus willen volgen stromen alweer binnen. In deze nieuwsbrief enkele foto’s ter inspiratie en de kalender van wedstrijden en cursussen voor zover nu bekend. Deze lijst met cursusdata zal in de volgende nieuwsbrief alweer langer zijn. 

Met het heggenvlechten starten we ook weer het werk in het hazelaarhakhoutbos op landgoed Sandenburg (Langbroek). De start is tijdens de nationale Natuurwerkdagen op 8 en 9 november. Je kunt je daarvoor opgeven, maar ook op andere momenten ben je welkom. Meer informatie over het prachtige werk in een hakhoutbos hieronder.

Maar we beginnen deze nieuwsbrief met een impressie van ons feest eind augustus ter gelegenheid van 20 jaar Heg & Landschap. Hiervan is ook een fotoreportage (PDF) te bekijken, zie onderaan het verslag van de viering.

Voor vragen, suggesties en opmerkingen, aarzel niet: info@hegenlandschap.nl. De volgende nieuwsbrief staat gepland voor eind oktober (2023).

Onze nieuwsbrief heeft inmiddels ruim 1200 abonnees. We willen graag nog meer energie steken in de nieuwsbrief en deze 4 keer per jaar uitbrengen. Gezien de kosten ervan hebben we daarvoor wel de hulp van lezers nodig. We zouden het geweldig vinden als lezers ons hierbij willen ondersteunen. Alle bijdragen zijn welkom. Je kan hier direct via iDeal een bedrag naar eigen keuze overmaken. Donaties kunnen ook overgemaakt worden op rekeningnummer NL72RABO 0397 080 093 onder vermelding van Nieuwsbrief Heg & Landschap.


Veel leesplezier gewenst.
 
Lex Roeleveld,
Heg & Landschap


 Berichten van de scheidende en de nieuwe voorzitter

 

We hebben met zijn allen, en dat zijn er heel veel,wonderbaarlijk veel voor elkaar gekregen
door Louis Dolmans,
vanaf 4 september 2013 tot 31 augustus 2023 voorzitter Stichting Heg & Landschap

Louis is kort in zijn antwoord als we hem vragen iets als scheidend voorzitter voor de nieuwsbrief te schrijven. "Ik heb met mijn presentatie afscheid genomen en voeg daar maar enkele woordjes van dank aan toe, die daarbij door jou en anderen gezegd zijn." Klik hier voor Louis’ presentatie (PDF).

Daarom hier een vrije weergave van het toespraakje van Lex Roeleveld op 31 augustus (PDF), als afscheid van Louis als voorzitter.
 

Het feest is net begonnen! En jij bent uitgenodigd!

 


door Jantine Schinkelshoek,
per 31 augustus 2023 voorzitter Stichting Heg & Landschap

31 augustus vierden we 20 jaar Heg & Landschap. We vierden daadkracht, kennis en kunde. We vierden een prachtig internationaal netwerk. We vierden dat er bijna een miljoen planten de grond in zijn gegaan onder onze auspiciën. We vierden een netwerk van liefhebbers en ambachtslieden. Ik werd gefeliciteerd met het overnemen van het voorzitterschap van Louis door bekenden en onbekenden, allemaal even hartelijk. Een warm bad. Wat een feest!

Toch is het feest nog maar net begonnen. Na 20 jaar is er nog zoveel te doen. Met dezelfde basisbeginselen hebben we de volgende 20 jaar nog steeds een grote opgave. De setting verandert, de noodzaak niet. Het werk wat Louis, Maja, Robert hebben ingeleid, samen met Lex, gaan Wilfried, Mark, Bram en ik een vervolg geven. Grote schoenen om te vullen.

Het nuttige werk van het uitdragen van kennis en kunde blijft de basis. Het geven van cursussen, het boomplantprogramma en het organiseren van de heggenvlechtactiviteiten zul je blijven zien op de agenda. Onderzoeksmatig ervaring opdoen, buiten aan het werk, blijft onze kracht. Hiermee kunnen we de brug blijven slaan tussen bureau & beleid en de praktijk.

Door breed te delen in kennis en kunde, kunnen we ons landschap gezond en leesbaar (erfgoed) van biodiversiteit voorzien. Door juiste aanplant en juist beheer. Breed delen betekent dat we nog meer manieren zullen inzetten om de kennis en kunde bij alle generaties te krijgen en weer fantastische projecten zullen oppakken. Komend seizoen starten we met het IJsselheggenproject. Hierin werken we samen met de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, de gemeente Voorst en verschillende grondbezitters in de IJsselvallei.

Wij kijken uit naar een feestelijk jaar met o.a. hagenpreken ter ere van onze vertrekkende bestuursleden bij ’s lands mooiste heggen. Hiervoor kunnen jullie je aanmelden. Binnenkort hierover meer. Het feest is net begonnen! En jij bent uitgenodigd!

terug naar inhoudsopgave >Viering 20 jaar Stichting Heg & Landschap

 

Hoe het begon...

Op 4 september 2003 verschenen voor een notaris in Wageningen een Achterhoekse boer (Wilfried Berendsen), een econoom (Louis Dolmans), een ontwikkelingseconoom (Bram Huijsman) en een tropische veeteeltdeskundige (Lex Roeleveld) om de Stichting Heg & Landschap op te richten. Later vertrok Lex uit het bestuur en versterkten Robert Ceelen, Maja Kooistra en Mark Vonk de gelederen. Hoofddoel van de nieuwe stichting was kortweg het Nederlandse landschap te verrijken met meer en beter beheerde heggen.


20 jaar in 20 minuten, scheidende en nieuwe voorzitter

Op 31 augustus jl. vierden we met vrienden en collega’s in Beugen, in het hartje van het Maasheggengebied, het twintigjarig bestaan van onze stichting. Een feestelijke dag en een prachtig moment ook om enkele bestuursleden uit te zwaaien en onze nieuwe voorzitter te verwelkomen. Louis Dolmans zette met mooie (hijzelf zou zeggen ‘betekenisvolle’) plaatjes en heerlijke kwinkslagen de toon: 20 jaar Heg & Landschap in 20 minuten. Hij gaf tot slot aan zijn voorzitterschap te beëindigen en het stokje over te dragen aan Jantine Schinkelshoek die het woord kreeg niet nadat we eerst via een videoboodschap warme woorden en waardering van de Franse Fondation Yves Rocher te horen hadden gekregen. Bekijk hier de videoboodschap. Elf jaar samenwerking met de Fondation heeft ons beide veel waardevols gebracht.
Hoopheggen met een bevlogen doener

Jantine’s verhaal werd geïntroduceerd met een kleurrijke collage van beelden van heggenlandschappen in al hun glorie, maar ook hoe we ons landschap en haar biodiversiteit nog mooier en beter kunnen maken door het juiste beheer en de aanplant van nog veel meer heggen en bomen. Het was Jantine, oprichter van de stichting Hoopheggen, als bevlogen doener, wel toevertrouwd om hierop verder te bouwen en een even noodzakelijke als bloeiende toekomst voor Heg & Landschap te schetsen. Een prachtige kennismaking.


Van BoerenNatuur naar bankdirecteur

Er is nog wel wat reuring geweest over de overstap van Alex Datema als voorzitter van BoerenNatuur naar de Rabobank, als directeur Food & Agri Nederland. Het weerhield hem er niet van om zijn bijdrage aan ons feestje te leveren in een door de aanwezigen erg gewaardeerd verhaal. Scherpe vragen, mede over de ontwikkeling van zijn eigen boerenbedrijf, ontweek hij na afloop van zijn presentatie ook niet. Een schitterende bijdrage aan een breed programma.


Dorrestijns queeste naar de oeverzwaluw

Daarna was het tijd voor een iets luchtiger verhaal. Hans Dorrestijn verblijdde ons met een hilarische vertelling over zijn correspondentie met Roel Winters en zijn bezoeken aan diens landgoed De Langakkers. Lach en ontroering. Wie van de aanwezigen zal zijn beschrijving van de naam en het voorkomen van de oeverzwaluw nog vergeten.
 Stellingen ter discussie

We wilden onze gasten niet alleen maar laten zitten en toehoren, er was een actief deel in het ochtendprogramma opgenomen: een discussiecafé. Rond vier tafels namen deelnemers plaats om 20 minuten lang over een stelling te discussiëren. Terugkoppeling door Maja Kooistra werd bewaard tot na de pauze!


Cultuurlandschappelijke totaalshow door Jaap

De lunch lonkte maar hoe kun je die aandrang beter laten vergeten dan door Jaap Dirkmaat een verhaal te laten houden. Het ging erin als Gods woord in een ouderling. Hans Dorrestijn was gebleven om Jaap ook eens te horen. Hij was onder de indruk van zoveel kennis verpakt in humor, ironie, beweging en stemwisseling. Het was een 20 minuten totaalshow waarbij menigeen de lunch bijna vergat.


Vega heggenvlechterslunch

En dat laatste was niet terecht want alles in Gasterij Onder de Panne is fantastisch. Niet alleen de locatie, de ruimtes en de gastvrijheid, maar zeker ook de lunch. De grapjes waren er vooraf, maar we hebben tijdens en na de lunch geen carnivoor horen klagen over de afwezigheid van vlees in het menu.


De Maasheggen in

Met de bus trok het gezelschap naar de Maasheggen bij Vortum-Mullem om daar in 5 groepen te splitsen en elk een wandeling door het gebied te maken. De regen dreigde maar het bleef droog zodat iedereen van het dichte, gevarieerde heggennetwerk kon genieten en het beheer ervan ervaren.


Middeleeuws intermezzo

Terug in Onder de Panne werd het genieten van een bijzonder optreden van Ramon Olid Rodriquez met zijn draailier waarmee hij muziek maakte terwijl hij een collage aan beelden van schilderijen van Jeroen Bosch en Pieter Bruegel de Oude liet zien. Een college en optreden Middeleeuwse muziek, cultuur en natuur verbindend. De deelnemers genoten van zo iets bijzonders.


Feestelijk afscheid van 3 bestuursleden

Het slot was voor een dankwoord aan Louis voor 20 jaar gepassioneerd en motiverend voorzitterschap. Als blijk van dank ontving hij een schilderij met alle bijzondere elementen van de heggen op zijn eigen Doornik Natuurakkers in Bemmel. Ook Maja Kooistra en Robert Ceelen werden in het zonnetje gezet als aftredende bestuursleden. Sommigen vroegen zich af of er met drie vertrekkende en een nieuw bestuurslid er nog wel een bestuur over blijft. Het antwoord is ja. Het nieuwe bestuur van de stichting Heg & Landschap bestaat uit: Jantine Schinkelshoek (voorzitter), Bram Huijsman (penningmeester), Wilfried Berendsen en Mark Vonk. Lex Roeleveld is projectcoördinator.       


Een van de mooiste aspecten van een feestelijke bijeenkomst met deelnemers uit zoveel verschillende hoeken van ons werk zijn de ontmoetingen, de gesprekken, de uitwisselingen tussen bekenden en onbekenden. Onder het genot van hapjes (waar kwamen die ongeëvenaarde bitterballen vandaan?) en drankjes, tijdens lunch en pauzes, in de Maasheggen en in de bus er is zoveel met elkaar gesproken. Het was een feest in elke zin van het woord.

Over 20 jaar Heg & Landschap hebben we een boek gemaakt: Natuurlijk verbonden – 20 jaar Heg & Landschap 2003-2023. Klik hier (PDF, groot bestand!) en je kunt het helemaal bekijken of downloaden.

terug naar inhoudsopgave >
 


 

Klik hier voor een fotoreportage van de jubileumviering (PDF)


Boomplantprogramma 2023- 2024


Voordat we ons boomplantprogramma 2023-2024 presenteren, eerst nog even terug naar het afgelopen seizoen. In de vorige nieuwsbrief hebben we al laten zien hoeveel prachtige en uiteenlopende initiatieven we konden ondersteunen. Klik hier om het verslag van het afgelopen seizoen te lezen, of als al het Frans iets te veel van het goede is, het te bekijken. 

Ook voor komend seizoen willen we weer heel graag een breed scala aan initiatieven ondersteunen. Bovenaan ons lijstje staan initiatieven die bijdragen aan het gebruik van bomen en struiken in onze landbouw, bijvoorbeeld in voederheggen maar ook ondersteuning van de aanleg van voedselbossen, initiatieven rond permacultuur, de aanleg van biologische groenten- en fruittuinen of stadslandbouw. Er zijn heel veel initiatieven die we graag met plantgoed en advies willen ondersteunen om zodoende de biodiversiteit te versterken.We zullen ook dit seizoen weer het allerbeste bos- en haagplantsoen leveren. Allemaal inheemse soorten, meestal tweejarig plantgoed met kale wortel en zoveel mogelijk van gecertificeerd autochtone herkomst. Dat laatste als extra ondersteuning van de biodiversiteit van onze flora maar ook onze fauna, want vogels, insecten, in feite alle dieren hebben baat bij inheemse bomen en struiken met wie ze goed kunnen samenleven. 

Voordat we jullie de links geven naar de diverse documenten om jullie bestellingen in te kunnen dienen nog het volgende: mocht je eigen financiering hebben (bijv. gemeentelijke, provinciale of landelijke fondsen) gebruik die dan. Je kunt altijd bij ons terecht voor advies en we kunnen je ook met je eigen financiering het mooiste inheemse plantgoed leveren. Zo kunnen we samen nog meer inheemse bomen en struiken planten.

Vul svp niet direct het Aanvraag- en Bestelformulier in maar neem even de tijd om het 'Wat en Hoe', inclusief de voorwaarden, door te nemen.
 1. Klik hier (PDF) voor het 'Wat en Hoe' van ons boomplantprogramma;
 2. Bekijk daarna in het Soortenformulier welke soorten we aanbieden, de kenmerken van het plantgoed en de eigen bijdragen. Klik hier voor het Soortenformulier (PDF);
 3. Wil je een aanvraag doen, vul dan het Aanvraag- en Bestelformulier in. Deze staan op 2 verschillende bladen in een Excelformulier. Klik hier voor het Aanvraag- en Bestelformulier (moet je downloaden);
 4. Stuur het Excelbestand met het Aanvraag- en Bestelformulier svp op naar info@hegenlandschap.nl t.a.v. Lex Roeleveld. Doe dit uiterlijk op zondag 15 oktoberMochten we dan nog niet het beschikbare quotum aan plantgoed gehaald hebben dan zal de inschrijftermijn verlengd worden en worden latere aanvragen gewoon meegenomen. We zullen dit op onze website (www.hegenlandschap.nl/boomplantprogramma) aangeven. Indien we overspoeld worden met aanvragen en het beschikbare quotum voor 15 oktober is bereikt, dan zullen we de indieners van de laatst ontvangen bestellingen vragen de kostprijs van het plantgoed te betalen. De kans hierop lijkt niet groot maar uit voorzorg moeten we dit aangeven.
Heb je vragen, aarzel dan niet om ons een mailtje te sturen: info@hegenlandschap.nl.

terug naar inhoudsopgave >


Heggenvlechten, het nieuwe seizoen


Afgaande op het enthousiasme om heggen gevlochten te krijgen of aan een cursus deel te nemen, kan het wel eens een vroege, koude winter worden. Lijkt wat het weer betreft niet voor de hand te liggen, maar onze planning draait al wel op volle toeren. Laten we eens kijken wat er nu gepland staat. Wat cursussen betreft zullen er de komende maanden ongetwijfeld nog data toegevoegd worden. 

Vlechten tijdens de Open Monumentendag.


Op 9 september was het Open Monumentendag. Heg & Landschap was gevraagd een demo heggenvlechten te verzorgen, niet wetend dat het die dag ruim 30 graden zou worden. Van een lage, veel gesnoeide meidoornheg een duck-proof heg (loopeenden achter de heg!)  maken, het was  een mooie nazomerse uitdaging.

Onze stand tijdens de Open Monumentendag.


Cursussen

De volgende cursussen staan gepland. Er zullen er de komende weken nog bijkomen. Klik hier voor het actuele overzicht.
 1. De aftrap op vrijdag 10 november in Eibergen (Achterhoek). Een mooie meidoornheg op een al even mooie locatie. Klik hier voor meer informatie.
 2. Zaterdag 11 november in Haarzuilens (nabij Utrecht). Deze cursus wordt georganiseerd door Landschap Erfgoed Utrecht en is in eerste instantie bedoeld voor landschapsvrijwilligers uit die provincie. De cursus wordt gecombineerd met een dag in het hakhoutbos in Langbroek op vrijdag 10 november. Dit om staken en binders voor het vlechten klaar te maken en kennis te maken met de hazelaarhakhoutcultuur. Klik hier voor meer informatie.
 3. Op zaterdag 18 november organiseert Landschap Overijssel een cursus heggenvlechten in de buurt van Wijhe-Heino (Overijssel). Klik hier voor meer informatie.
 4. Op diezelfde zaterdag 18 november valt er een schitterende, soortenrijke heg te vlechten in Almere-Oosterwold. Een echte uitdaging. Klik hier voor meer informatie.
 5. DeWerkgroep Brummen organiseert komend seizoen vanaf half november weer een meerdaagse cursus heggenvlechten. Het programma wordt momenteel uitgewerkt. Heb je belangstelling neem dan contact op met René Rijks (hegenhaag@gmail.com).


Netwerkdag

Op zaterdag 25 november staat een netwerkvlechtdag voor gildeleden en leden van het Netwerk van heggenvlechters (voorheen Vereniging voor heggenvlechten) in Nijkerk gepland. Leden zijn hierover geïnformeerd. Wil je ook meedoen of je aansluiten bij de WhatsApp-groep voor leden van het Netwerk van heggenvlechters, neem dan contact op met Jantien de Loor (jddeloor@tiscalie.nl).


Kampioenschappen

 1. Het kampioenschap Heggenvlechten voor ons erfgoed wordt gehouden op zaterdag 19 november. Het is een open kampioenschap waaraan iedereen in elke gewenste stijl kan meedoen. Dit kampioenschap vindt ieder jaar ergens anders in ons land plaats. Deze keer gaan we voor het eerst naar het westen van Nederland en wel naar Hellevoetsluis, naar Historyland. Hellevoetsluis waar in 1629 de Zilvervloot werd binnengehaald en in 1688, ver voor Brexit, Willem III op de boot stapte om tot koning van Engeland, Schotland en Ierland te worden gekroond. Wie in die tijd te boek stond als de onbetwist beste heggenvlechter is niet bekend maar op 19 november zullen we weten wie dat nu is. Wil je meedoen, en doe vooral mee, klik dan hier voor meer informatie.
 2. Het Nationaal Engels kampioenschap vindt plaats op zaterdag 28 oktober in Leicestershire, midden-Engeland. Echt de moeite waard om dit evenement eens te bezoeken. Heb je interesse, geef ons een seintje. Klik hier voor nadere informatie over het National Hedgelaying Championship.
 3. Bijna traditioneel nemen er nogal wat Nederlanders deel aan het Zuid-Engels kampioenschap. Dat wordt dit seizoen georganiseerd op zaterdag 17 februari (2024) in Patching, West Sussex. Klik hier voor meer informatie. Geïnteresseerd om mee te doen? Neem dan contact met ons op zodat we wellicht een gezamenlijke reis, hotelovernachtingen en diner kunnen organiseren.
 4. Het NK Maasheggenvlechten in Boxmeer (Land van Cuijk) vindt traditiegetrouw plaats op de tweede zondag van maart, in 2024 op 10 maart. Dat duurt dus nog even. Informatie is t.z.t. hier te vinden. Alvast filmpje bekijken? Klik hier.


Ecoheg na vlechten en op een nazomerse dag.


De Ecoheg

Louis Dolmans ontwikkelde een vlechtmethode die een uitnodiging voor kneutjes en geelgorzen moet zijn om er hun nestjes in te bouwen. Hij heeft het de naam ecoheg gegeven. Alle principes van het goed vlechten van een heg past hij erin toe. En zeg niet dat een gelegde heg niet gevlochten kan zijn want een dichter gevlochten dan de ecoheg is moeilijk voorstelbaar. Op de foto’s de ecoheg na vlechten en op een nazomerse dag (na snoei). Plaats: Doornik Natuurakkers in Bemmel.


Heggenvlechter gezocht?

Zoek je een professionele heggenvlechter om je heg te vlechten (of om te horen of de heg er klaar voor is), dan kun je terecht bij een van de leden van het Gilde van heggenvlechters die dergelijke opdrachten uitvoeren:
 
Wavy hedge na het vlechten en in het voorjaar.


Een Wavy hedge

Soms moet je eens iets anders proberen. Door een paar gerichte klappen op de binders ontstond zo de wavy hedge. Een golvende heg die is als het leven met haar hoogte- en dieptepunten. Bewoners in Twello vinden het een fantastische aanwinst. Iedereen is positief, op een dame na. Haar echtgenoot vindt het mooi, zij niet. Toch zijn ze er blij mee vertelden ze ons, want het is tijdens elke wandeling weer een mooi moment om met elkaar van gedachten te wisselen en de relatie fris te houden.

terug naar inhoudsopgave >

 

Hazelaarhakhout – het bos weer in


Op 3 en 4 november starten we het seizoen in het hazelaarhakhoutbos op landgoed Sandenburg in Langbroek met de Natuurwerkdagen. Op 3 november gaan we met scholieren uit Wijk bij Duurstede het bos in om kleine kriebelbeestjes in kaart te brengen. Dat gaat een hele mooie speurdag worden. Op zaterdag 4 november nodigen we mensen uit om met ons de natuur in het bos in kaart te brengen. Wat groeit, kruipt, hupt en vliegt er zoal in het bos. Doe mee en geef je hier op. 

Ondertussen zijn we toch al wel een beetje met werk begonnen. In de deels met blad dichtgeslibde greppels tussen de rabatten staat hier en daar wilgenopslag. Die levert te veel schaduw op en moet weg. Lekker zagen dus! We hebben voor de Open Monumentendag wat stoven gezaagd voor een honderdtal staken en binders. Maar het echte werk begint eind oktober als we de heggenvlechters van materiaal dienen te voorzien. Heb je zin om een keer mee te werken. Geef ons een seintje: info@hegenlandschap.nl.


Hazelaarproducten voor heggenvlechters, tuin en erf

We zullen het hele seizoen, dat loopt tot half maart, in het bos werken en materialen kunnen leveren. Klik hier (bestellijst als PDF) om te zien welke producten het bos oplevert en wat de kosten ervan zijn Voor een aantal producten zoals bonenstaken en rijshout is het nog wat vroeg maar het kan geen kwaad ze alvast te reserveren! Met het werk houden we een oud ambacht in leven en zorgen we voor een gezond en gevarieerd hazelaar bos met prachtige opgaande eiken.

Voor diegenen die zich recent voor onze nieuwsbrief hebben ingeschreven. Lees hier meer over hazelaarhakhout, het ambacht en de waardevolle producten die het bos oplevert.

terug naar inhoudsopgave >
Klik hier voor een fotoserie over hazelaarhakhout (PDF)Tot slot


Heb je op- of aanmerkingen over deze nieuwsbrief, laat ons dat dan weten. Stuur hem door naar collega’s, vrienden en kennissen die mogelijk geïnteresseerd zijn.

De volgende Heg & Landschap-nieuwsbrief verschijnt eind oktober. Mocht je een bijdrage willen leveren in de vorm van een kalenderpunt, mededeling, bijzondere waarneming of ervaring, laat ons dat dan weten. Stuur een of meer foto’s mee die vrij zijn van copyright, als jpg en tenminste 500 Kb grootte.
 

De foto's in deze nieuwsbrief waren van Peter Ceelen, Martien Yland, Louis Dolmans, Fleur Jager, Peter Mak, Lex Roeleveld

Lex Roeleveld,

namens de stichting Heg & Landschap                                                                                                                          
N.B.
Kreeg je deze nieuwsbrief van iemand doorgestuurd en wil je hem voortaan ook direct zelf ontvangen? Meld je dan hier aan. Klik hier en vul je gegevens in (emailadres, voor- en achternaam).

terug naar inhoudsopgave >    


De geelgors (Emberiza citrinella) is kenmerkend voor een kleinschalige, afwisselende omgeving van akkers en weiden, doorkruist met heggen en houtwallen. Het aantal geelgorzen is de afgelopen decennia sterk gedaald door ruilverkaveling en verschraling van hun leefgebied. De geelgors staat symbool voor de missie van de Stichting Heg & Landschap: uitbreiding en goed beheer van heggen in een natuurrijk,
renderend cultuurlandschap.
Website

© *|CURRENT_YEAR|* stichting Heg & Landschap.

*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|**|END:IF|*

Afzender:
Stichting Heg & Landschap
Tuindorpweg 42
3951BG Maarn

info@hegenlandschap.nl

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich daarvoor bij ons heeft aangemeld. Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf u dan hier uit.

Klik hier als u uw uw gegevens wilt wijzigen (emailadres, voor- en achternaam).

Kreeg u deze nieuwsbrief van iemand doorgestuurd en wilt u hem voortaan ook direct zelf ontvangen? Meld u dan nu aan. Klik hier en vul uw gegevens in (emailadres, voor- en achternaam).

Stuur deze email-nieuwsbrief door naar andere geïnteresseerden!

Stichting Heg & Landschap gebruikt uw e-mailadres uitsluitend voor het verzenden van haar nieuwsbrief en voor eventuele incidentele mededelingen of aankondigingen m.b.t. haar activiteiten.

Wil je onze Nieuwsbrief financieel ondersteunen dan kan je hier direct via iDeal een bedrag naar eigen keuze overmaken. Donaties kunnen ook overgemaakt worden op rekeningnummer NL72RABO 0397 080 093 onder vermelding van Nieuwsbrief Heg & Landschap. We zijn je daarvoor heel dankbaar!

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*

ontwerp en uitvoering Martien Yland

terug naar inhoudsopgave >