Terug naar Nieuwsbrief

Heggenvlechten - kampioenschappen en cursussen

 

The King hedge layer

Is het niet bijzonder dat de koning van Engeland, Charles III, een enthousiast heggenvlechter is? Als prins of Wales was hij beschermheer, heggenvlechter en organisator van een jaarlijks kampioenschap op zijn landgoed in Gloucestershire. De vraag is of hij daar nu nog aan toe zal komen. Als kroonprins maakte hij tijdens het jaarlijks kampioenschap ontspannen een praatje met de van kettingzagen en vlijmscherpe bijlen voorziene heggenvlechters. Ik vrees dat dat nu wel verleden tijd zal blijken te zijn. Prins Charles zag het heggenvlechten niet als een relict uit het verleden maar als levend erfgoed dat paste in zijn beeld van een kleinschalige en duurzame landbouw.In bijgaande filmpje (klik hier) praat hij nog als kroonprins met een boer openhartig over het ambacht en zijn kijk op de landbouw en de wereld.
 

Kampioenschappen en cursussen


Kampioenschappen
Er zijn in Nederland 2 kampioenschappen heggenvlechten. Sinds 2005 in Boxmeer, het kampioenschap Maasheggenvlechten, enkel bedoeld voor de Maasheggenstijl en Nederlandse deelnemers. Het tweede kampioenschap, Heggenvlechten voor ons erfgoed, wordt sinds 2015 georganiseerd. Elke vlechtstijl mag er uitgevoerd worden en buitenlanders mogen meestrijden om de eer. Een echt Open Nederlands kampioenschap heggenvlechten! Zo kreeg op 30 januari dit jaar, de Fransman Arnaud Deflorenne de meeste punten en daarmee een hele terechte kampioen heggenvlechten.

 

Zondag 4 december, Haarzuilens (Utrecht)
Op zondag 4 december organiseren we in Haarzuilens het kampioenschap Heggenvlechten voor ons erfgoed. Een schitterende meidoornheg op een hele mooie locatie in het midden van het land. Geef je nu op, iedereen met een klein beetje ervaring is welkom. Deelnemers worden ingedeeld naar meer of minder ervaring. Klik hier voor het nadere informatie.

Bezoekers zijn ook van harte welkom om hun vrienden aan te moedigen of eens te komen kijken hier heggenvlechten in zijn werk gaat. De toegang is gratis en er is een gids voor deskundige uitleg.
 
Zondag 12 maart, NK Maasheggenvlechten in Boxmeer
Informatie hierover zal op een later tijdstip bekend worden gemaakt op www.maasheggen.nl. Op die website kun je ook filmpjes van eerdere jaargangen bekijken. Ter voorbereiding op het kampioenschap wordt er maandelijks een oefenochtend georganiseerd. Klik hier voor meer informatie.
 
Cursussen
Er is een aantal cursussen aangekondigd dat reeds volgeboekt is. Maar, niet gewanhoopt, we kondigen hier ook weer 3 nieuwe cursussen aan:
  1. Zaterdag 19 november door Kristianne van der Put in Lettele (Ov.). Voor informatie en deelname: klik hier 
  2. Zaterdag 17 december, door Lex Roeleveld in Wehl (Gld.)
  3. Zaterdag 25 februari door Lex Roeleveld in Midden-Nederland (locatie wordt later bekend gemaakt) 
Iedere cursusdag 2 en 3 geldt dat we beginnen met een korte inleiding, gevolgd door en een lekkere dag praktijk. Ervaring is in deze gevallen niet nodig. Goede werkkleding en handschoenen wel. Voor gereedschap en soep wordt gezorgd. Nadere informatie wordt in de komende nieuwsbrief en op onze website bekend gemaakt. Belangstelling of vragen, stuur dan een bericht naar info@hegenlandschap.nl.

Daarnaast is het mogelijk en willen we je beslist aanraden, om je aan te sluiten bij een van de heggengroepen in het land. Over het wat en waar van die groepen vindt je elders in deze nieuwsbrief meer ("Over het Gilde en de Vereniging voor Heggenvlechten"). 

 

Terug naar Nieuwsbrief