Dit is de onlineversie van de Nieuwsbrief


NIEUWSBRIEF


no. 15, november 2019

In deze Nieuwsbrief:
  • Inleiding
  • Opmerkelijk
  • Boomplantprogramma 2019-20
  • Heggenvlechten winter 2019-20
  • Internationaal
  • Immaterieel erfgoed
  • Tot slot


Beste mensen,

Een tweede nieuwsbrief binnen een maand. Niet echt onze gewoonte, maar deze keer nodig. Met het oog op het komende boomplantseizoen in deze nieuwsbrief de complete informatie over ons boomplantprogramma 2019-2020.

Verder in deze nieuwsbrief verslag van een bijzondere reis van Heg & Landschap naar het hoofdkantoor van de Fondation Yves Rocher in Parijs en heggenvlechters in de Morvan. De Boom van het jaar 2019 is bekend gemaakt, we namen deel aan de conferentie Immaterieel Erfgoed verzamelen en de cursuslijst heggenvlechten is bijgewerkt.

En, heet van de naald: van 6-8 maart 2020 organiseren we in Boxmeer een internationale bijeenkomst van heggenvlechters, met de grootste landenvertegenwoordiging die we ooit bijeen hebben gekregen. Kortom genoeg materiaal voor een hele complete nieuwsbrief.    


Lex Roeleveld,
namens de stichting Heg & Landschap


Kreeg je deze nieuwsbrief van iemand doorgestuurd en wil je hem voortaan ook direct zelf ontvangen? Meld je dan nu aan. Klik hier en vul je gegevens in (emailadres, voor- en achternaam).

Opmerkelijk


De Boom van het jaar 2019

‘Onze’ zwarte populier in Opijnen is derde geworden in de door SBNL Natuurfonds georganiseerde verkiezing Boom van het jaar 2019. Afgelopen zondag organiseerde Marrigje en Uli, de eigenaren van deze 114 jaar oude en door dijkverzwaring bedreigde boom, nog een zonnig feestje rond de boom.
 

Tijdens de Mooiste Boom Wandel10daagse door Rachelle Eerhart bezochten bomenliefhebbers de boom onderaan de Waaldijk. De derde plaats is een prachtige bekroning voor al het werk om deze boom in het middelpunt van de belangstelling te zetten. Het behoud van deze Boom van Betekenis moet nu toch wel een stevige stap dichterbij zijn gekomen.
Lees verder over de Boom van het jaar 2019


Label Haie - Keurmerk voor hout uit ‘heggen’

In Frankrijk hebben boeren en hun organisaties begin oktober een keurmerk voor hout uit duurzaam beheerde ‘heggen’ gelanceerd – Label Haie.


Het keurmerk  wordt dit seizoen al in drie hegrijke gebieden, te weten Bretagne, Normandië en Pays de Loire ingevoerd en zal de komende jaren  in het hele land worden toegepast. Label Haie klinkt in het Frans als La belle haie – de prachtige heg!  
Lees verder over Label Haie


Heggenvlechters aan de slag … met wilgen

Op zaterdag 12 oktober zijn leden van de Vereniging voor Heggenvlechten in het Utrechtse Zijderveld aan de slag gegaan om in een wilgen-elzengriend  binders te oogsten voor het komend vlechtseizoen. Het was een natte, maar niettemin heerlijke dag waarin we hakhout en lage knotbomen kapten, takken sorteerden en schoonmaakten en opbosten. Het resultaat was een goed humeur en een aanhangwagen vol bundels met wilgentenen (bleeslatten). Als alles goed gaat gaan we later dit seizoen aan de slag met hazelaarhakhout om daarmee zowel binders als ook staken te oogsten en het overige materiaal te verwerken tot tuinornamenten en hekwerken. Mocht het zover komen dan worden vrijwilligers via onze nieuwsbrief uitgenodigd hieraan deel te nemen.

Wilgentenen kappen en de oogst van de dag.

Boomplantprogramma 2019-2020
 

Klik hier voor uitgebreide informatie over het boomplantprogramma 2019-2020. Daar zijn doel en voorwaarden van het programma aangegeven en ook de manier waarop je een aanvraag kunt indienen.

Vanaf 1 november staat alle informatie ook op onze website. Vanaf dat moment worden eventuele aanpassingen, meldingen over beschikbaarheid van soorten ed. enkel op de website vermeld. 

Door een aantal omstandigheden waaronder de droogteperiodes en de warmte is het plantgoed dit jaar door de bank genomen wat kleiner dan voorgaande jaren. Bovendien is de beschikbaarheid, in de eerste plaats van planten van autochtone herkomst, voor een aantal gevallen beperkt. Dat staat is in bovengenoemde informatie per soort vermeld. Vooralsnog verwacht ik niet dat we nee zullen te hoeven verkopen.

Wanneer we het eerste plantgoed kunnen leveren is voor iedereen nog een grote vraag. Begin november is uitgesloten. Alles hangt van het weer af. Zolang de temperatuur niet fors zakt en de planten nog niet in ruststand verkeren, zal er niet geoogst worden. Zodra we meer weten, zullen we dat op onze website vermelden.

Hoe dan ook zullen we eerst de aanvraagformulieren moeten ontvangen en behandelen. Dus aan de slag! Heb je vragen, aarzel niet een mailtje te sturen naar Lex Roeleveld, info@hegenlandschap.nl.

Cursusdag Rijk heggenlandschap:
Een bijzondere mededeling: Op 14, 15 en 16 november wordt in drie delen van Overijssel een ééndaagse cursus heggenbeheer (Rijk heggenlandschap) gegeven. Bedoeld voor deelnemers aan het Groene en Blauwe Diensten programma (www.sgbdo.nl ). Maar mocht er nog een gaatje zijn dan kun je wellicht meedoen. Stuur dan een mailtje aan: info@sgbdo.nl o.v.v. cursus Heg & Haag.
Lees verder over het boomplantprogramma 2019-2020

Heggenvlechten winter 2019-20


Een vooruitblik op komend seizoen:


Cursussen

De cursussen waarbij wij direct betrokken zijn, staan, voor zover nu gepland, hieronder aangegeven. Nieuwe cursussen zullen direct op onze website verschijnen en in de volgende nieuwsbrief genoemd worden.

Lokale groepen zoals Heg & Haag Brummen organiseren ook cursussen (download hier het programma daarvan). Kijk daarvoor in onze vorige nieuwsbrief bij Lokale groepen.

We hebben nu drie eendaagse cursussen op het programma staan. Meer zijn in voorbereiding. Op onze website is m.i.v. 15 oktober nadere informatie over de cursussen te vinden. Mail ons indien je vragen mocht hebben.
 
Datum: zaterdag 9 november 2019
Plaats: Nijkerk (Gld)
Activiteit: Cursus heggenvlechten beginners en gevorderden. Staken en binders. Klik hier voor meer informatie

Datum: zaterdag 30 november 2019
Plaats: Udenhout (NB)
Activiteit: Cursus heggenvlechten beginners en gevorderden. Klik hier voor informatie

Datum: zaterdag 7 december 2019
Plaats: Stramproy (vlak bij Weert, Li)
Activiteit: Cursus heggenvlechten beginners. Klik hier voor meer informatie

Datum: zaterdag 18 januari 2020
Plaats: Klundert (NB, vlak bij Moerdijk)
Activiteit: Cursus heggenvlechten beginners en gevorderden. Klik hier voor meer informatie

Datum: zaterdag 25  januari 2020
Plaats: Landgoed Roggebotstaete, Dronten
Activiteit: Cursus vlechten hazelaarheg. Klik hier voor meer informatie

Datum: zaterdag 22 februari 2020
Plaats: Provincie Utrecht, informatie volgt later
Activiteit: Cursus heggenvlechten beginners en gevorderden. Staken en binders

Datum: zaterdag 29 februari 2020
Plaats: Provincie Overijssel
Activiteit: Cursus heggenvlechten voor iedereen. Klik hier voor meer informatie


Kampioenschappen

Komend seizoen worden er in Nederland weer 2 kampioenschappen heggenvlechten georganiseerd. We trappen in februari af met het 6e Kampioenschap Heggenvlechten voor ons Erfgoed. Zoals altijd op de tweede zondag van maart wordt het seizoen afgesloten met het 15e NK Maasheggenvlechten. Twee kampioenschappen in Engeland nemen we ook op in de kalender, omdat ze regelmatig door Nederlandse heggenvlechters bezocht worden. De Engelse organisaties zien overigens graag dat meer Nederlandse deelnemers zich inschrijven om mee te doen.

Datum: zaterdag 26 oktober 2019
Plaats: Pewsey, Wiltshire
Activiteit: National Championship, Engeland. Klik hier voor meer informatie

Datum: zondag 9 februari 2020
Plaats: Bemmel, Doornik Natuurakkers
Activiteit: 6e Kampioenschap Heggenvlechten voor ons Erfgoed

Datum: zondag 16 februari 2020
Plaats: Fletching, Uckfield, East-Sussex
Activiteit: South of England championship

Datum: zondag 8 maart 2020
Plaats: Beugen, gemeente Boxmeer
Activiteit: 15e NK Maasheggenvlechten, met internationale vertegenwoordiging


Internationale bijeenkomst heggenvlechters

Van 6-8 maart 2020 zal in Boxmeer door Heg & Landschap een internationale bijeenkomst van heggenvlechters georganiseerd worden. Hieraan zullen heggenvlechters deelnemen uit alle Europese landen waar nog gevlochten wordt. We gaan vlechten (de 8e tijdens het NK), de Maasheggen bekijken, de rol van heggenvlechten nu en in de toekomst aan de orde stellen en bespreken hoe we elkaar kunnen helpen het ambacht levend te houden. De voorbereidingen zijn gestart met bezoeken aan Duitsland, Frankrijk en (deze week) Engeland. In onze volgende nieuwsbrief meer hierover.
 

Internationaal


Bezoek aan de Fondation Yves Rocher 
Begin oktober hebben  Louis Dolmans en Lex Roeleveld in Parijs een bezoek gebracht aan de hoofdsponsor van onze stichting, de Fondation Yves Rocher. Het was een hele bijzondere ontmoeting, een warm bad zou je ook kunnen zeggen. Uit gesprekken de erevoorzitter van de Fondation, Jacques Rocher, de directrice en medewerkers van de Fondation bleek eens te meer de bijzondere band die we de afgelopen 7 jaar met hen hebben opgebouwd. De wijze waarop we het boomplantprogramma vorm geven wordt met veel belangstelling gevolgd en regelmatig als voorbeeld gesteld.

Een en ander heeft er mede toe geleid dat onze samenwerking met 3 jaar is verlengd waarbij we ook nog eens jaarlijks het dubbele aantal bomen kunnen plaatsen. Daarnaast doen dit jaar voor het eerst Nederlandse deelneemsters mee aan de internationale prijs Terre de femmes (vrij vertaald: Vrouwen voor de aarde). Jaarlijks reikt de Fondation deze prijs uit aan vrouwen die zich op bijzondere wijze voor het milieu inzetten. In maart wordt in Brussel de winnares voor de Benelux bekend gemaakt. Later dat jaar, in mei, vindt in Parijs de ceremonie voor de wereldwijde verkiezing plaats.Tijdens de lunch met de heer Rocher en enkele medewerkers kregen we het verzoek of de Fondation  ons in maart met een groep  internationale journalisten en influencers zou kunnen bezoeken. Daar hebben we geen nee tegen gezegd. We beschouwen het als een eer om hiervoor als eerste land uitgenodigd te worden en een geweldige kans om de manier waarop het boomplantprogramma in Nederland uitvoeren, een grote bekendheid te geven. De voorbereidingen voor het bezoek zijn daarom gestart. Tijdens het evaluatiebezoek eerder dit jaar zijn enkele filmpjes gemaakt van deelnemers aan het boomplantprogramma. Ze laten mooi de diversiteit aan deelnemers en hun projecten zien.
 


Bezoek aan heggenvlechters van de Morvan

De Morvan, gelegen in Bourgondië, ten zuidoosten van Parijs, heeft een lange traditie van heggenvlechten. Nog altijd zijn oude boeren bekend met het ambacht, organiseren ze jaarlijks in maart de Maand van het heggenvlechten, en zijn ze verenigd in de Association des plécheux du Morvan. We hebben bestuursleden bezocht ter voorbereiding van een internationale heggenvlechtersbijeenkomst in Nederland in maart 2020.
Lees verder over de heggenvlechters van de Morvan

Immaterieel erfgoed


Conferentie Immaterieel Erfgoed Verzamelen

Heg & Landschap heeft 11 oktober in de indrukwekkende LocHal in Tilburg deelgenomen aan de Nederlands-Vlaamse conferentie Immaterieel Erfgoed Verzamelen. Met immaterieel erfgoed kunnen musea maatschappelijk relevanter worden en hun collectie verrijken. Maar kun je immaterieel erfgoed verzamelen? Wat en hoe dan? Wat is de rol van erfgoedgemeenschappen zoals de heggenvlechters of de molenaars en wat die van musea? 
Lees verder over de conferentie

Tot slot


Heb je op- of aanmerkingen over deze nieuwsbrief, laat ons dat dan weten. Stuur hem door naar collega’s, vrienden en kennissen die mogelijk geïnteresseerd zijn.

De volgende Heg & Landschap nieuwsbrief staat gepland voor eind oktober 2019, met o.a. nadere informatie over ons boomplantprogramma 2019-20. Mocht je een bijdrage willen leveren in de vorm van een kalenderpunt, mededeling, bijzondere waarneming of ervaring, laat ons dat dan weten. Stuur een of meer foto’s mee die vrij zijn van copyright, als jpg en tenminste 500 Kb grootte.

De fotobijdragen in dit nummer zijn van: Peter Schippers, Marrigje Scheurwater, Maaike Brasz-Kaarsgaren (SBNL Natuurfonds), Lisanne Verbeek (Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland), AFAC-Agroforesterie en Lex Roeleveld.

Lex Roeleveld,

namens de stichting Heg & Landschap

N.B.
Kreeg je deze nieuwsbrief van iemand doorgestuurd en wil je hem voortaan ook direct zelf ontvangen? Meld je dan hier aan. Klik hier en vul je gegevens in (emailadres, voor- en achternaam).

De geelgors (Emberiza citrinella) is kenmerkend voor een kleinschalige, afwisselende omgeving van akkers en weiden, doorkruist met heggen en houtwallen. Het aantal geelgorzen is de afgelopen decennia sterk gedaald door ruilverkaveling en verschraling van hun leefgebied. De geelgors staat symbool voor de missie van de Stichting Heg & Landschap: uitbreiding en goed beheer van heggen in een natuurrijk,
renderend cultuurlandschap.

© 2019 stichting Heg & Landschap.

Afzender:
Stichting Heg & Landschap
Abersonlaan 23
6703 GEWageningen

info@hegenlandschap.nl

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich daarvoor bij ons heeft aangemeld. Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf u dan hier uit.

Stuur deze email-nieuwsbrief door naar andere geïnteresseerden.

Kreeg u deze nieuwsbrief van iemand doorgestuurd en wilt u hem voortaan ook direct zelf ontvangen? Meld u dan nu aan. Klik hier en vul uw gegevens in (emailadres, voor- en achternaam).

Stichting Heg & Landschap gebruikt uw e-mailadres uitsluitend voor het verzenden van haar nieuwsbrief en voor eventuele incidentele mededelingen of aankondigingen m.b.t. haar activiteiten.

ontwerp en realisatie mwfy beeld&taal