Terug naar Nieuwsbrief

De Boom van het jaar 2019


‘Onze’ zwarte populier in Opijnen is derde geworden in de door SBNL Natuurfonds georganiseerde verkiezing Boom van het jaar 2019. Afgelopen zondag organiseerde Marrigje en Uli, de eigenaren van deze 114 jaar oude en door dijkverzwaring bedreigde boom, nog een zonnig feestje rond de boom. Tijdens de Mooiste Boom Wandel10daagse door Rachelle Eerhart bezochten bomenliefhebbers de boom onderaan de Waaldijk. De derde plaats is een prachtige bekroning voor al het werk om deze boom in het middelpunt van de belangstelling te zetten. Het behoud van deze Boom van Betekenis moet nu toch wel een stevige stap dichterbij zijn gekomen.

We schreven een kort verhaal over deze bijzondere boom in een verhalenbundel over Bomen van betekenis langs de Waal.

 

Het actiecomité voor behoud van de zwarte populier van Opijnen. V.l.n.r. Govert de Bruijn, Marrigje Scheurwater, Martijn Sickenga, Angelica van der Sande en Uli Stibane. Foto Raphael Drent.


Deelnemers aan de Wandel10daagse komen aan bij de zwarte populier.

 

Deelnemers aan de Wandel10daagse voor de boom. 4e van rechts met hond Rachelle Eerhart.


De verkiezing is dit jaar overigens gewonnen door de  schitterend vertakte, monumentale beuk, de Heksenboom van Zwarte Kaat, op landgoed Ten Vorsel in Bladel. Tweede werd de Lijnbaanplataan in Rotterdam. In 1851 geplant, de bombardementen van mei 1940 doorstaan en nog altijd een parel in het hart van Rotterdam.

De Heksenboom van Zwarte Kaat, op landgoed Ten Vorsel in Bladel.


De Lijnbaanplataan in Rotterdam.

Terug naar Nieuwsbrief