Bezoek aan heggenvlechters van de Morvan
De Morvan, gelegen in Bourgondië, ten zuidoosten van Parijs, heeft een lange traditie van heggenvlechten. Nog altijd zijn oude boeren bekend met het ambacht, organiseren ze jaarlijks in maart de Maand van het heggenvlechten, en zijn ze verenigd in de Association des plécheux du Morvan. We hebben bestuursleden bezocht ter voorbereiding van een internationale heggenvlechtersbijeenkomst in Nederland in maart 2020.
We kennen de heren en hebben in maart in het westen van Frankrijk nog twee dagen met ze gevlochten. Na een goede lunch en de toezegging dat ze in maart naar Nederland komen, hebben we een aantal forse hazelaarheggen bekeken waar internationale collega’s over 2 jaar mee aan de slag mogen. Het Parc régional naturel du Morvan speelt samen met de vereniging van heggenvlechters een belangrijke rol in het levend houden van het ambacht. Op internet zijn ook veel filmpjes uit de streek te vinden. Kijk maar eens op le mois de la pléchie. Ondanks de grote publieke belangstelling tijdens de demonstraties zijn er weinig jongeren die zich voor het heggenvlechten interesseren.
V.l.n.r. Onze Franse collega’s bespreken de geschiktheid van enkele heggen. Links achter de koeien: beoogde hazelaarheg.
In het centrale, bosrijke en bergachtige deel van de Morvan staan betrekkelijk veel hazelaarheggen. Op weg naar huis, door het noorden van Bourgondië, blijkt de regio minder bergachtig en is het overwegend veehouderijgebied. Hier zien we voornamelijk meidoornheggen vermengd met soorten als hazelaar, hondsroos, veldesdoorn, hulst en sleedoorn. Allemaal jaarlijks geklepeld maar wel van het robuuste type. De enkele struweelheg is steevast een niet onderhouden (verwaarloosde) heg. Het is een grotendeels fijnmazig landschap met veel grote, oude bomen, voor het merendeel opgaande zomereiken. Het beeld verandert als weilanden plaats maken voor akkers. Tussen de akkers leiden heggen een kwijnend bestaan. Nog noordelijker, over een lengte van ruim 150 km van Troyes tot voorbij Reims is het enkel akkerbouw wat de klok slaat. Eindeloos golvende, kale akkers zonder ook maar één boom. De laatste restantjes treffen we bij een fotostop aan in een greppeltje langs de weg . Jonge scheuten van sleedoorn en rode kornoelje lopen uit en proberen tegen beter weten in hun takjes boven het maaiveld uit te steken.

Heggenlandschap.
Geklepelde heg.
Eindeloze kale akkers.
|
|