Terug naar Nieuwsbrief

Conferentie Immaterieel Erfgoed Verzamelen


Heg & Landschap heeft 11 oktober in de indrukwekkende LocHal in Tilburg deelgenomen aan de Nederlands-Vlaamse conferentie Immaterieel Erfgoed Verzamelen. Met immaterieel erfgoed kunnen musea maatschappelijk relevanter worden en hun collectie verrijken. Maar kun je immaterieel erfgoed verzamelen? Wat en hoe dan? Wat is de rol van erfgoedgemeenschappen zoals de heggenvlechters of de molenaars en wat die van musea? 
 

Plenaire bijeenkomst conferentie.


Aan de conferentie namen ruim 130 deelnemers deel uit Nederland en Vlaanderen. De meesten vertegenwoordigers van musea, en veel al dan niet publieke instellingen. Betrekkelijk weinig vertegenwoordigers van immaterieel erfgoedgemeenschappen. Extra belangrijk dus om hieraan deel te nemen. Boeiend ook om te horen en mee te praten over de veranderende rol van musea die vaak nog ver van ons af staan maar met hun tentoonstellingen het immaterieel erfgoed zichtbaar kunnen maken en het in een historische context kunnen plaatsen.
 

Een van de vele discussietafels.


Maar naast verzamelen en informeren kunnen ze ook de immaterieel erfgoedgemeenschappen helpen in het levend houden van immaterieel erfgoed. Een daar ligt ook voor ons een schone taak weggelegd want het NK Maasheggenvlechten mag dan duizenden bezoekers trekken en de cursussen worden goed bezocht, maar waar is het heggenvlechten verder te zien? Zelfs in het Openluchtmuseum krijgen bezoekers nog geen gevlochten heggen te zien of een mooie presentatie van het ambacht, zijn historische context en zijn nieuwe toepassingsmogelijkheden. Werk dus aan de winkel voor ons en de musea.
Terug naar Nieuwsbrief