Dit is de onlineversie van de nieuwsbrief.


NIEUWSBRIEF


no. 16, december 2019

In deze Nieuwsbrief:
 • Inleiding
 • Opmerkelijk
 • Boomplantprogramma 2019-20
 • Bomen van betekenis - De verhalen
 • Heggenvlechten winter 2019-20
 • Vereniging voor heggenvlechten en lokale groepen
 • Internationale bijeenkomst heggenvlechters
 • Immaterieel erfgoed
 • Tot slot
 


Beste mensen,

Drie nieuwsbrieven in een korte periode. Belangrijkste reden voor deze nieuwsbrief is ons Boomplantprogramma. De omstandigheden zijn anders dan voorheen: het weer de afgelopen jaren zorgde voor slechte zaadoogsten en mindere groei. De aandacht voor klimaatverandering leidt (eindelijk?!) tot een grotere vraag naar bomen. Het gevolg is dat de markt voor struiken en bomen overspannen is. Daarom: Geef je snel op voor ons boomplantprogramma, want Op=Op.

Verder in deze nieuwsbrief: Bomen van betekenis, Nederlander wordt Engels kampioen heggenvlechten, duizenden jaren oude taxussen, cursussen en kampioenschappen heggenvlechten in binnen- en buitenland.


Lex Roeleveld,
namens de stichting Heg & Landschap


Kreeg je deze nieuwsbrief van iemand doorgestuurd en wil je hem voortaan ook direct zelf ontvangen? Meld je dan nu aan. Klik hier en vul je gegevens in (emailadres, voor- en achternaam).
 


Opmerkelijk

 Bezoek aan duizenden jaren oude taxussen in Engeland

Bestuursleden van onze stichting zijn eind oktober naar Wiltshire, Engeland gereisd voor het nationaal kampioenschap heggenvlechten. Een mooi moment ook om van het Engelse landschap te genieten en enkele monumentale plaatsen te bezoeken. Deze keer ging onze aandacht uit naar duizenden (!) jaren oude taxussen (Taxus baccata). 
Lees verder over de eeuwenoude taxussen


Brabantse zandpaden

Zandpaden (géén bospaden) zijn de oudste verbindingswegen tussen gemeenschappen, tussen cultuur en natuur, tussen historie en heden etc. Hiervan zijn er in Brabant nog vele honderden, misschien wel duizenden. Zandpaden staan onder druk. Steeds meer zandpaden verhard, weg geploegd, ontdaan van hun bermen of opgeslokt door bebouwing. Dat was voor de Brabantse Hoeders aanleiding om alarm te slaan en 2019 uit te roepen tot het ‘Jaar van het Zandpad’. In dat kader is een mooie film gemaakt - Brabants zandpad – bedreigde schoonheid – waarin onder andere opnames gemaakt op het heggenrijke landgoed De Langakkers van onze collega heggenvlechter Roel Winters, in Leende.Heggenvlechten in de USA

Het lijkt met heggenvlechten in Noord-Amerika te gaan zoals het met de wolven in Nederland gaat. Eerst een paar verkenningen, een schuchtere poging om te blijven hangen en vervolgens de vestiging. Jim Jones en Nigel Adams (regelmatig deelnemers aan het NK Maasheggenvlechten) hebben in Canada met vrienden heggen gevlochten. Onlangs waren beiden in de Verenigde Staten voor een eerste cursus heggenvlechten. Nigel doet hiervan voor ons verslag.

Nigel Adams aan het werk tijdens een demonstratie bij het NK Maasheggenvlechten.

 
Lees verder over heggenvlechten in de USA


Boomplantprogramma 2019-2020
 

Het is voor ons boomplantprogramma een bijzonder jaar. Terwijl we dit, en komende seizoenen veel meer planten dan voorheen kunnen plaatsen, is de beschikbaarheid van plantgoed bij kwekers dit jaar een probleem. Slechte zaadoogsten en mindere groei als gevolg van het ongewone weer de afgelopen jaren hebben tot gevolg dat er dit jaar minder planten beschikbaar zijn en ze bovendien vaak wat kleiner zijn. Tegelijkertijd is de vraag uit binnen en buitenland enorm toegenomen.

Dat heeft voor ons boomplantprogramma tot gevolg dat:
 1. Enkele soorten niet leverbaar zijn en er minder soorten met het certificaat autochtone herkomst geleverd kunnen worden;
 2. We als stichting zo vroeg mogelijk willen weten wie aan ons programma mee wil doen, en welke soorten en aantallen er gevraagd worden. Dat geeft ons namelijk de mogelijkheid om de juiste reserveringen bij kwekers te plaatsen.
Vandaar het verzoek: ben je geïnteresseerd, meld je dan het liefst voor half december aan.
Levering kan altijd op een later tijdstip dit seizoen, maar wij moeten de planten wel gereserveerd hebben, want OP=OP.

Ben je geïnteresseerd? De eerste leveringen kunnen in december plaatsvinden, we verwachten qua leveringen voluit te gaan vanaf half januari (ijs en weder dienende).

Vragen kun je richten aan Lex Roeleveld info@hegenlandschap.nl. Advies is gratis. Op verzoek kunnen we in het land aan groepen geïnteresseerden uitleg geven over het programma en ingaan op vragen over aanleg en onderhoud van struiken en bomen. Ook hier geldt: vraag het zo spoedig mogelijk aan. 
 

Opgekuild plantgoed in Berghem.

 

Leerlingen van de scholengemeenschap Pantarijn in Wageningen planten een heg rond hun leertuin.


De eerste struiken geplant in Zeist

De eerste aanplant (met ‘ons’ plantgoed) van het seizoen vond afgelopen dagen plaats door leerlingen van de Stichtse Vrije School in Zeist. Zij legden onder begeleiding van Sonne Copijn (Bee Foundation) een bijenbos aan door bijna 1000 inheemse bomen en struiken te planten die interessant zijn voor wilde bijen.

Leerlingen van de Stichtse Vrije School in Zeist planten een bijenbos.


 


Bomen van betekenis - De Verhalen


Het project Bomen van betekenis is in onze nieuwsbrief al vaker genomen. Het sluitstuk van het project is een verhalenbundel. Het gaat over bomen die langs de Waal staan en de mensen die er wonen en werken. Ze schetsen een veelkleurig beeld. Sommige verhalen grijpen terug naar vervlogen tijden, weer andere naar de Tweede Wereldoorlog of naar meer recente gebeurtenissen.
 
 

De aanleiding kan een concrete gebeurtenis zijn of sferen raken die een groter beroep op ons voorstellingsvermogen doen. Het gaat over inspiratie, liefde maar ook over de strijd die bewoners uit de streek bereid zijn te voeren om bomen die een grote betekenis voor hen hebben, te behouden. In vrijwel alle gevallen speelt de rivier een belangrijke rol. De rivier die bomen bedreigt maar hen ook een schitterend decor geeft en een vruchtbare groeibodem biedt. De rivier waarlangs mensen al eeuwen wonen en lief en leed delen, die voor werk en ontspanning zorgt, die kunstenaars en denkers aantrekt, maar ook al eeuwen een natuurlijke barrière in tijden van oorlog vormt.

Lees of download hier Bomen van betekenis - De Verhalen (PDF).
 


Heggenvlechten winter 2019-20


Welke cursussen, kampioenschappen en bijeenkomsten staan er gepland en zijn er nog bijzondere activiteiten te melden? Je leest het hieronder.

 

Cursussen – Stramproy en andere

Onze cursussen staan, voor zover nu gepland, hieronder aangegeven. Nieuwe cursussen zullen direct op onze website verschijnen en in de volgende nieuwsbrief genoemd worden. Lokale groepen zoals Heg & Haag Brummen organiseren ook cursussen. Kijk daarvoor in onze vorige nieuwsbrief bij Lokale groepen.

We hebben nu zeven ééndaagse cursussen op het programma staan. Kijk ook op onze website. Meer cursussen kunnen nog toegevoegd worden. Mail ons indien je vragen mocht hebben.

Datum: zaterdag 30 november 2019
Plaats: Udenhout (NB)
Activiteit: Cursus heggenvlechten beginners en gevorderden. Klik hier voor informatie

Datum: zaterdag 7 december 2019
Plaats: Stramproy (vlak bij Weert, Li)
Activiteit: Cursus heggenvlechten beginners en gevorderden. Klik hier voor meer informatie

Datum: zaterdag 18 januari 2020
Plaats: Klundert (NB, vlak bij Moerdijk)
Activiteit: Cursus heggenvlechten beginners en gevorderden. Klik hier voor meer informatie

Datum: zaterdag 25  januari 2020
Plaats: Landgoed Roggebotstaete, Dronten (Fl)
Activiteit: Cursus vlechten hazelaarheg. Klik hier voor meer informatie

Datum: zaterdag 22 februari 2020
Plaats: Langbroek (U), informatie volgt later
Activiteit: Cursus beginners en gevorderden. Staken en binders. Klik hier voor meer informatie

Datum: zaterdag 29 februari 2020
Plaats: Provincie Overijssel
Activiteit: Cursus heggenvlechten voor iedereen. Klik hier voor meer informatie
 


Heggenvlechten in Nijkerk, de spits is er af!

Onze eerste cursusdag heggenvlechten vond op zaterdag 9 november in het Veluwse Nijkerk plaats. Prachtige locatie, mooie, jonge meidoornheg, prachtig weer en een grote, enthousiaste groep cursisten uit vele delen van het land en zelfs uit Vlaanderen.
Lees verder over de cursusdag in Nijkerk


Kampioenschappen

Nederlander kampioen van Engeland
Tijdens de 43ste National Hedge Laying Competition op Pewsey Hill farm in Wiltshire Engeland is Lex Roeleveld kampioen van Engeland geworden in de klasse 60+. De grote kampioen werd, voor de 6e keer in 24 jaar (!), Malcolm Johnson. In totaal deden er 104 heggenvlechters mee. Voor het overgrote deel mannen.

South of England Veteran Champion Lex Roeleveld (rechts).

Lees verder over de Engelse kampioenschappen


En wat nog volgt aan kampioenschappen

We hebben in Nederland dit seizoen 2 kampioenschappen heggenvlechten gepland staan. De eerste is op 9 februari 2020 in Bemmel. Het 6e Kampioenschap Heggenvlechten voor ons Erfgoed op landgoed Doornik Natuurakkers. Nadere informatie hierover volgt in onze volgende nieuwsbrief en verschijnt ook op onze website. Je kunt je alvast met je team opgeven. Alle stijlen toegestaan, maar wel graag je voorkeur bij aanmelding aangeven.

Gewoontegetrouw op de tweede zondag van maart (8 maart 2020) wordt het seizoen afgesloten met het NK Maasheggenvlechten. Plaats van handeling, net als vorig jaar, Beugen (gemeente Boxmeer). Omdat het derde lustrum gevierd wordt zal het geheel een speciaal karakter krijgen. Thema: geschiedenis. Daarbij ook een grote delegatie aan buitenlandse heggenvlechters. Nadere informatie zal t.z.t. op de hieronder genoemde website verschijnen.

Interessant voor Nederlanders om internationaal mee te doen is het Zuid-Engels kampioenschap. De Engelse organisatie (South of England Hedge Laying Society) ziet ons graag komen. Geef je rechtstreeks op of doe het via ons (info@hegenlandschap.nl).

Datum: zondag 9 februari 2020
Plaats: Bemmel, Doornik Natuurakkers
Activiteit: 6e Kampioenschap Heggenvlechten voor ons Erfgoed

Datum: zondag 16 februari 2020
Plaats: Fletching, Uckfield, East-Sussex
Activiteit: South of England championship

Datum: zondag 8 maart 2020
Plaats: Beugen, gemeente Boxmeer
Activiteit: 15e NK Maasheggenvlechten, met internationale deelnemers

 


Vereniging voor heggenvlechters
en lokale groepen


Verenigingsdag

Op zondag 24 november organiseerde de Vereniging voor heggenvlechten haar tweede verenigingsdag van het seizoen. Twintig heggenvlechters, leden en belangstellenden, waren vroeg uit de veren gekomen om op deze prachtige dag met mist en zon, in Brummen een lekker stuk te vlechten.

Deelnemers verenigingsdag. Klik hier om deze foto te downloaden. Foto: Gert Jan Bollen.
Lees verder over de verenigingsdag


Heg & Haag Brummen werkt aan heg om varkentjes binnen te houden

Voor het tweede seizoen vlecht de Heg en Haag Werkgroep Brummen op het 12 ha grootte landgoed ’t Broekmaatje tussen Vorden en Warnsveld. De varkensacker is nu bijna, zoals men vroeger zou zeggen, in vrede gelegd. De eigenaar wil er daarna twee varkens laten weiden en zo testen of de gevlochten heg ook werkelijk varkendicht is. Het laatste deel is op een voor ons nieuwe wijze gevlochten.
Lees verder over de 'varkensheg'


Internationale bijeenkomst heggenvlechters 


Van 6-8 maart 2020 zal in Boxmeer door Heg & Landschap een internationale bijeenkomst van heggenvlechters georganiseerd worden. Hieraan zullen heggenvlechters deelnemen uit alle Europese landen waar nog gevlochten wordt. We gaan vlechten (de 8e maart, tijdens het 15e NK Maasheggenvlechten), de Maasheggen bekijken, de rol van heggenvlechten nu en in de toekomst bespreken en kijken hoe we elkaar kunnen helpen het ambacht levend te houden. De voorbereidingen zijn gestart met bezoeken aan Duitsland, Frankrijk en  Engeland. Binnenkort zal het programma op onze website bekend worden gemaakt.
Immaterieel erfgoed


Erfgoeddag 'De Gemene Deler'

Op 2 november deed Heg & Landschap in het Openluchtmuseum-Arnhem mee aan de Immaterieel Erfgoed-dag ‘De Gemene Deler’ georganiseerd door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN). 

Immaterieel erfgoed spotten.

Lees verder over de Immaterieel erfgoeddag


Tot slot


Heb je op- of aanmerkingen over deze nieuwsbrief, laat ons dat dan weten. Stuur hem door naar collega’s, vrienden en kennissen die mogelijk geïnteresseerd zijn.

De volgende Heg & Landschap nieuwsbrief staat gepland voor eind december 2019. Mocht je een bijdrage willen leveren in de vorm van een kalenderpunt, mededeling, bijzondere waarneming of ervaring, laat ons dat dan weten. Stuur een of meer foto’s mee die vrij zijn van copyright, als jpg en tenminste 500 Kb grootte.

De fotobijdragen in dit nummer zijn van: Sonne Copijn, Henriëtte Bekebrede, NHLS, Nigel Adams, Kennis Centrum Immaterieel Erfgoed Nederland, Gert Jan Noppen, René Rijks, Brabants Landschap, Joanne Malotaux en Lex Roeleveld.

 

Lex Roeleveld,

namens de stichting Heg & Landschap

N.B.
Kreeg je deze nieuwsbrief van iemand doorgestuurd en wil je hem voortaan ook direct zelf ontvangen? Meld je dan hier aan. Klik hier en vul je gegevens in (emailadres, voor- en achternaam).
 

De geelgors (Emberiza citrinella) is kenmerkend voor een kleinschalige, afwisselende omgeving van akkers en weiden, doorkruist met heggen en houtwallen. Het aantal geelgorzen is de afgelopen decennia sterk gedaald door ruilverkaveling en verschraling van hun leefgebied. De geelgors staat symbool voor de missie van de Stichting Heg & Landschap: uitbreiding en goed beheer van heggen in een natuurrijk,
renderend cultuurlandschap.

© 2019 stichting Heg & Landschap.

Afzender:
Stichting Heg & Landschap
Abersonlaan 23
6703 GEWageningen

info@hegenlandschap.nl

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich daarvoor bij ons heeft aangemeld. Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf u dan hier uit.

Stuur deze email-nieuwsbrief door naar andere geïnteresseerden.

Kreeg u deze nieuwsbrief van iemand doorgestuurd en wilt u hem voortaan ook direct zelf ontvangen? Meld u dan nu aan. Klik hier en vul uw gegevens in (emailadres, voor- en achternaam).

Stichting Heg & Landschap gebruikt uw e-mailadres uitsluitend voor het verzenden van haar nieuwsbrief en voor eventuele incidentele mededelingen of aankondigingen m.b.t. haar activiteiten.

ontwerp en realisatie mwfy beeld&taal