Dit is de webversie van de nieuwsbrief.


NIEUWSBRIEF


no. 24 december 2021


In deze Nieuwsbrief:

  • Inleiding
  • Boomplantprogramma
  • Hazelaarhakhoutproject
  • Heggenvlechten, het grote plezier    
  • Meedoen en meer weten?
  • Heggenvlechten internationaal
 


Inleiding


In de laatste nieuwsbrief van 2021 beperken we ons tot de drie grote onderwerpen waar we ons als stichting Heg & Landschap het afgelopen jaar mee bezig hebben gehouden: bomen & struiken, hazelaarhakhout en heggenvlechten. Voor wat betreft ons boomplantprogramma en het hakhout werpen we een blik op wat er nu zoal gebeurt en wat ons in 2022 te doen staat.

Het boomplantprogramma, het 10e seizoen, is een fantastisch programma dat we, aansluitend bij de grote thema’s biodiversiteit en klimaat, volgend seizoen graag met 3 jaar willen verlengen. Het hakhoutproject vormt als het ware de brug tussen het boomplantprogramma en het heggenvlechten. Een klein project, maar een pareltje dat een vergeten vorm van landgebruik tot leven wekt en voor veel enthousiasme bij deelnemers zorgt.

Het hakhoutproject voedt niet alleen hoveniers, tuiniers en volkstuinen met regionaal geteeld hout, het voorziet ook de heggenvlechters van inheems materiaal, nl. binders en staken. Niet in alle vormen van heggenvlechten is dat overigens nodig. In deze nieuwsbrief een tour langs een zevental locaties waar de afgelopen tijd op uiteenlopende wijze gevlochten is. Het mooie ervan is dat de wijzen van vlechten er verschillen omdat de heggen en hun hoofdfuncties niet overal hetzelfde zijn. Dat geldt ook voor de landen om ons heen, waar enthousiaste heggenvlechters hun heggen ook op allerlei wijzen vlechten. Kijk zelf naar de plaatjes en het hoe en waarom van al deze uitingen van een oud, maar levend ambacht.

Tenslotte kort aandacht voor geplande cursusdagen en evenementen, enkele mededelingen en niet te vergeten de boeken die we over bomen & struiken, de aanplant en het beheer ervan en het heggenvlechten geschreven hebben. Volgend jaar zal de reeks worden aangevuld met een boekje over hazelaarhakhout.

We wensen iedereen fijne Kerstdagen en een gezond en gelukkig 2022 toe!
 

Lex Roeleveld,
Heg & Landschap

 



Boomplantprogramma 2021 - 2022 


De campagne 2020-21 was geweldig en de deelnemers meldden ons dat de resultaten fantastisch zijn. Het weer zat afgelopen seizoen ook wel mee. Dat is een paar jaar achtereen wel minder geweest. Mede daardoor is de beschikbaarheid van plantgoed beperkt, vooral planten van gecertificeerd autochtone herkomst. Dat gold vorig jaar en het huidige seizoen (20201-22) nog sterker. We waren er aan gewend (en verwend) dat we vrijwel alle ruim 50 soorten met het NAK-keurmerk ‘autochtone herkomst’ konden leveren. Maar dat is nu helaas niet het geval. We kregen ook dit jaar weer veel aanvragen voor inheemse soorten bomen en struiken. Zelfs met de handrem er op (i.v.m. financieringslimiet) overschrijden we de 100.000 planten ruimschoots. Het boomplantprogramma heeft afgelopen seizoen gelukkig niet onder de coronabeperkingen geleden, het blijft spannend of dat ook dit seizoen het geval zal zijn.
 
Lees verder



Hazelaarhakhoutproject 


Het afgelopen seizoen 2020-21, was er een met twee gezichten. De vrijwilligersdagen en cursussen gingen door corona de mist in. Maar er is wanneer mogelijk met een kleine groep toch hard gewerkt om voldoende hakhout te kappen en zodoende ervaring op te doen en een markt te ontwikkelen. Hakhout is immers een cyclische beheervorm, zomaar een jaar niets doen, past niet in dat plaatje.
 
Lees verder



Heggenvlechten, het grote plezier


Het seizoen is eind oktober weer begonnen. Nadat we het vorig seizoen zonder cursussen moesten stellen, konden we de afgelopen maanden gelukkig weer aan de slag. De cursussen waren snel gevuld (kijk hier voor nieuwe cursussen). Deelnemers kwamen overal vandaan, opvallend veel uit de grote steden. Ook enkele lokale groepen vlochten heggen met hun aanhang. Overal lachende gezichten van mensen die op een mooie plek een heerlijke dag bezig waren met een prachtig ambacht. Het einde van een dag levert steevast een gevoel van trots en grote tevredenheid.
 
Lees verder


Meedoen en meer weten?


We hebben momenteel een tweetal cursussen heggenvlechten gepland staan, waarvan de eerste (in Rotterdam op 8 januari) door coronamaatregelen verzet zal moeten worden (mogelijk naar 5 februari).  Zoals het programma er nu uitziet (nadere informatie op https://hegenlandschap.nl/agenda/) organiseren we een cursus heggenvlechten op de zaterdagen 15 januari, 5 februari en 5 maart.

Heb je zin in een dagje sparren met anderen, doen dan mee met het kampioenschap Heggenvlechten voor ons erfgoed op zondag 30 januari in Hummelo. Nadere informatie hierover is binnenkort op onze website te vinden, maar je kunt alvast je interesse melden: Lex Roeleveld, info@hegenlandschap.nl.
 
Lees verder



Heggenvlechten internationaal


In de ons omringende landen zijn vele enthousiaste heggenvlechters actief. Onze internationale contacten zijn erg inspirerend. Lees over activiteiten in BelgiëEngeland, Duitsland en Frankrijk.
 
Lees verder

 

Tot slot


Heb je op- of aanmerkingen over deze nieuwsbrief, laat ons dat dan weten. Stuur hem door naar collega’s, vrienden en kennissen die mogelijk geïnteresseerd zijn.

De volgende Heg & Landschap-nieuwsbrief verschijnt eind januari 2022. Mocht je een bijdrage willen leveren in de vorm van een kalenderpunt, mededeling, bijzondere waarneming of ervaring, laat ons dat dan weten. Stuur een of meer foto’s mee die vrij zijn van copyright, als jpg en tenminste 500 Kb grootte.

De foto's in deze nieuwsbrief zijn van Peter Ceelen, Hans van Berlo, Martijn Schippers, Sjoerd Aertssen, Lex Roeleveld, Jan Degenaar, Marien Abspoel, Getty images,  Cordula Quadt, Nico Tuijtel, Ingu van Zuylen en het Sackmuseum.
 

Lex Roeleveld,

namens de stichting Heg & Landschap

N.B.
Kreeg je deze nieuwsbrief van iemand doorgestuurd en wil je hem voortaan ook direct zelf ontvangen? Meld je dan hier aan. Klik hier en vul je gegevens in (emailadres, voor- en achternaam).
 

De geelgors (Emberiza citrinella) is kenmerkend voor een kleinschalige, afwisselende omgeving van akkers en weiden, doorkruist met heggen en houtwallen. Het aantal geelgorzen is de afgelopen decennia sterk gedaald door ruilverkaveling en verschraling van hun leefgebied. De geelgors staat symbool voor de missie van de Stichting Heg & Landschap: uitbreiding en goed beheer van heggen in een natuurrijk,
renderend cultuurlandschap.

Website
Website
© 2021 stichting Heg & Landschap.

Afzender:
Stichting Heg & Landschap
Tuindorpweg 42
3951BG Maarn

info@hegenlandschap.nl

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich daarvoor bij ons heeft aangemeld. Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf u dan hier uit.

Klik hier als u uw uw gegevens wilt wijzigen (emailadres, voor- en achternaam).

Kreeg u deze nieuwsbrief van iemand doorgestuurd en wilt u hem voortaan ook direct zelf ontvangen? Meld u dan nu aan. Klik hier en vul uw gegevens in (emailadres, voor- en achternaam).

Stuur deze email-nieuwsbrief door naar andere geïnteresseerden.

Stichting Heg & Landschap gebruikt uw e-mailadres uitsluitend voor het verzenden van haar nieuwsbrief en voor eventuele incidentele mededelingen of aankondigingen m.b.t. haar activiteiten.

ontwerp en realisatie mwfy beeld&taal